Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk lijkt acceptabele verkenner voor meeste fractieleiders

Plasterk lijkt acceptabele verkenner voor meeste fractieleiders

DEN HAAG (ANP) - De meeste politiek leiders lijken akkoord te kunnen gaan met Ronald Plasterk als nieuwe verkenner. Zij vinden vooral dat er tempo moet worden gemaakt. De verkiezingen zijn inmiddels een week geleden. "En we zijn nog geen stap verder", moppert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voorafgaand aan nieuw overleg tussen de fracties en Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Dat de voormalig PvdA-minister in een column al een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor een rechts kabinet, met PVV, VVD, NSC en BBB, vindt Van der Plas geen probleem. Plasterk deed dat "als privépersoon", zegt zij. "Hij gaat nu als onafhankelijk verkenner aan de slag, en dan denk ik dat hij die mening wel voor zich houdt."

D66-leider Rob Jetten stelt vast dat Plasterk meer afstand heeft tot de dagelijkse politiek dan zijn voorganger, senator Gom van Strien, maar juist over die sterke opvattingen heeft hij "nog wel wat vragen" aan PVV-leider Geert Wilders, die Plasterk heeft voorgedragen. Hij wil weten of Plasterk desondanks in staat is om "onafhankelijk de rol als verkenner te vervullen".

Bewijzen

CDA-leider Henri Bontenbal vindt dat het aan Plasterk zelf is om te bewijzen dat hij dat kan. "Hij heeft een mening, maar daar ben ik niet bang voor", zegt hij. Wat hem betreft gaat Plasterk dan ook gewoon aan de slag. "Dan zien we over een paar dagen of hij het kon." Het is nu eenmaal aan de grootste partij om iemand aan te dragen, aldus Bontenbal.

NSC-voorman Pieter Omtzigt wil voorafgaand aan het overleg niet ingaan op vragen over Plasterk. "Ik heb die naam ook gehoord", zegt hij. Omtzigt benadrukt wel dat het niet de taak van een verkenner is "om een eigen kabinet te formeren". Maar hij gaat ervan uit dat de PVV een kandidaat voordraagt die zich aan zijn rol als verkenner houdt.

Alleen partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren ziet weinig in Plasterk. "Wij zouden iemand anders hebben gekozen."

Meer uit Politiek

Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

38 minuten geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

2 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

2 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

3 uur geleden
Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

4 uur geleden
CNV roept overheid op naar totale toeslagenstelsel te kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat de overheid snel kijkt naar het totale toeslagen- en inkomstenstelsel en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

4 uur geleden