Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk heeft meer tijd nodig voor verkenning

Plasterk heeft meer tijd nodig voor verkenning

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk heeft meer tijd nodig voor de verkenning naar een nieuwe coalitie. Dat heeft hij in een brief aan voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer laten weten. Hij streeft ernaar om uiterlijk in de week van 11 december zijn verslag in te leveren.

In de eerste gespreksronde is het Plasterk alleen gelukt om te inventariseren hoe de aankomend fractievoorzitters tegen de verkiezingsuitslag aan kijken. Daarmee heeft hij slechts één opdracht die hij heeft meegekregen van Bergkamp af kunnen ronden. Voor de andere opdrachten heeft hij meer tijd nodig. Die zijn: nagaan welke richting de fractievoorzitters willen volgen in de formatie, welke mogelijkheden zij zien voor samenwerking, welke partij(en) de informateur(s) moeten leveren en wie daarvoor de kandidaten zijn.

Gom van Strien werd aanvankelijk aangesteld als verkenner en kreeg de opdracht om te proberen om uiterlijk 5 december verslag uit te brengen, zodat de Tweede Kamer op 7 december in debat kon over zijn conclusies. Kort na zijn aanstelling kwam Van Strien in opspraak omdat hij door een voormalige werkgever in verband werd gebracht met fraude. Zijn opvolger Plasterk wilde ondanks de vertraging proberen om de gestelde deadlines te halen, maar is daar niet in geslaagd.

De grootste partijen hebben het Plasterk moeilijk gemaakt om te bedenken hoe de formatie verder moet. Geert Wilders van de PVV geeft de voorkeur aan een kabinet met de VVD, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de BoerBurgerBeweging (BBB). Maar Pieter Omtzigt (NSC) twijfelt over regeren met de radicaal-rechtse PVV om haar ongrondwettelijke verkiezingsprogramma en is nog niet klaar om te onderhandelen. De VVD wil bovendien geen onderdeel worden van een kabinet en is alleen bereid om gedoogpartner te worden. Ook samenwerking tussen GroenLinks-PvdA en PVV dan wel VVD ligt niet voor de hand.

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

50 minuten geleden
Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

10 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 dag geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden