Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk door als informateur, zorg in Kamer om rechtsstaat blijft

Plasterk door als informateur, zorg in Kamer om rechtsstaat blijft

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk kan na zijn werk als verkenner direct door als informateur. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het ermee eens dat hij de door hemzelf geopperde "korte informatieronde" met PVV, VVD, NSC en BBB gaat leiden. Unanieme steun is er evenwel niet, daarvoor maken te veel partijen zich grote zorgen om mogelijk gemarchandeer met de rechtsstaat.

Na de verkenningsfase constateerde Plasterk dat er een basis is voor onderhandelingen tussen deze partijen, maar dat bij met name NSC zorgen leven over de rechtsstatelijkheid van sommige standpunten van de PVV. De partijen moeten volgens hem de komende weken eerst om tafel om daar verder over te praten. De Kamer debatteerde woensdag uitgebreid over dat advies.

Dat wordt "kwartetten met de rechtsstaat", vreest een zeer kritisch Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek. Het moet volgens Pieter Grinwis van de ChristenUnie "vanzelfsprekend" zijn dat Kamerleden de grondrechten respecteren. Ook partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zei "heel verbaasd" te zijn dat de partijen daarover moeten discussiëren.

Spreidingswet

Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) deden de hele dag hun best om deze zorgen bij hun collega's weg te nemen. Maar zij deden dat grotendeels teniet met een oproep aan kabinet en Eerste Kamer om zolang zij onderhandelen te wachten met de behandeling van de spreidingswet, bedoeld om asielzoekers beter over het land te verdelen.

"Staatsrechtelijk vandalisme", sneerde D66-leider Rob Jetten. Ook Timmermans zou het een schoffering vinden van de Eerste Kamer, "een medewetgever", als de Tweede Kamer deze motie aanneemt. Hij vroeg de indienende partijen het voorstel niet in stemming te brengen voordat het demissionaire kabinet er een oordeel over heeft uitgesproken. Daar gaven zij gehoor aan.

Dat de motie niet in stemming is gebracht, neemt niet weg dat die de verhoudingen in de nieuwe Kamer meteen op scherp heeft gezet. Als de vier partijen al een begin hadden gemaakt het vertrouwen van de rest van de Kamer te winnen, dan is dat na deze actie direct weer weg, zo verwoordde Koekkoek het blijvende ongemak.

Meer uit Politiek

Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt "het niet wenselijk" als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten. In een Kamerbrief over de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten benadrukt hij dat onderwijsinstanties het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Binnen de academische gemeenschap moet en kan daar wel "een open en stevige discussie" over zijn, stelt de minister.

13 uur geleden
Partijen dicht bij akkoord over verdeling kabinetsposten

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB zijn nog niet klaar met de verdeling van de kabinetsposten, maar ze zijn er al wel bijna uit. Rond de kringen van de formatie klinken daarover optimistische geluiden. "Het was een goede gespreksdag", wilde beoogd premier Dick Schoof vrijdag alleen kwijt na een nieuwe dag van overleg.

13 uur geleden
Bruins Slot: VS blokkeren inzet F-16's tegen Rusland niet

PRAAG (ANP) - Oekraïne mag de F-16's die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de Verenigde Staten, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, zoals dat voor Amerikaanse wapens geldt.

14 uur geleden
Minister: harder ingrijpen tegen zoetwatertekorten onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Onder meer de landbouw, industrie en scheepvaart krijgen de komende decennia te maken met ingrijpendere maatregelen om toenemende zoetwatertekorten tegen te gaan. Dat meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

16 uur geleden
Stemhulpen veel vaker ingevuld dan bij Europese verkiezingen 2019

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Een week voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn de stemhulpen al vele malen vaker geraadpleegd dan tijdens de laatste verkiezingen in 2019. De StemWijzer is tot nu toe bijna 640.000 keer volledig ingevuld, het Kieskompas werd 100.000 keer afgerond. In 2019 stond de teller een week voor de gang naar de stembus respectievelijk op ruim 353.000 en 30.000.

17 uur geleden
Kabinet omarmt alternatief toeslagenherstel pas na aanpassingen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet ziet nog haken en ogen aan een alternatieve methode om gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag te compenseren. Om de uitkomsten van deze werkwijze navolgbaar en uitlegbaar te houden, zijn aanpassingen noodzakelijk. Dat meldt demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

17 uur geleden
Duitse minister: NAVO-overleg helpt erg bij uitsluitsel voor Rutte

PRAAG (ANP) - De bijeenkomst van buitenlandministers van de NAVO-landen van vrijdag helpt erg om het eens te worden over de mogelijke benoeming van Mark Rutte tot NAVO-topman, denkt de Duitse minister Annalena Baerbock. Drie lidstaten steunen Rutte nog niet, maar zulk overleg binnenskamers is "heel, heel behulpzaam" om overeenstemming te vinden.

18 uur geleden