Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

Plasterk sprak, naast met Wilders, vooral met VVD, NSC en BBB, de partijen waarmee de PVV-leider zelf graag door wil. Alleen de partij van Caroline van der Plas (BBB) is daarover van meet af enthousiast. NSC en VVD hebben bezwaren, waarbij de liberalen al meteen aangaven alleen een rechts kabinet te willen gedogen, dus niet zelf in een kabinet te stappen. Ook onderling voerden de vier partijleiders gesprekken, met name om plooien glad te strijken die voortgang in de weg stonden.

Vrijdag lekte uit wat de kern zal zijn van het verslag van de oud-PvdA-minister. De vier partijen gaan door met gesprekken, maar eerst komen enkele obstakels op tafel. Pas als die uit de weg zijn geruimd, komen onderhandelingen over de inhoud in het vizier, zo bevestigden ingewijden aan het ANP.

Een van gesprekken gaat over bezwaren van vooral de NSC over plannen van de PVV die staatsrechtelijk niet door de beugel kunnen, zoals een verbod op islamitisch onderwijs. Een ander gesprek gaat over de thema's en prioriteiten van de vier partijen, die mogelijk te ver uit elkaar liggen. Ook wordt er gesproken over een toekomstige vorm van het kabinet. Dat kan een minderheidskabinet zijn van drie partijen, met gedoogsteun van bijvoorbeeld de VVD op onderwerpen.

Voor die volgende fase gaat een informateur aan de slag, mogelijk is dat ook Plasterk. Hij moet daartoe dan wel de opdracht krijgen van de Tweede Kamer, die woensdag eerst zal debatteren over zijn bevindingen en voorstellen.

Plasterk sprak de afgelopen twee weken eerst met alle fractieleiders, met uitzondering van DENK-leider Stephan van Baarle die niet wilde dat het initiatief bij de PVV zou liggen. Maar het is gebruikelijk dat na verkiezingen de grootste partij als eerste mag proberen een coalitie samen te stellen. Pas als dat niet lukt, komt de tweede partij in beeld. Dat is GroenLinks-PvdA. Gezien de verhoudingen in de Kamer, waar rechtse partijen een flinke meerderheid hebben gekregen, ligt een linkse constructie niet voor de hand.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden