Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

Plasterk sprak, naast met Wilders, vooral met VVD, NSC en BBB, de partijen waarmee de PVV-leider zelf graag door wil. Alleen de partij van Caroline van der Plas (BBB) is daarover van meet af enthousiast. NSC en VVD hebben bezwaren, waarbij de liberalen al meteen aangaven alleen een rechts kabinet te willen gedogen, dus niet zelf in een kabinet te stappen. Ook onderling voerden de vier partijleiders gesprekken, met name om plooien glad te strijken die voortgang in de weg stonden.

Vrijdag lekte uit wat de kern zal zijn van het verslag van de oud-PvdA-minister. De vier partijen gaan door met gesprekken, maar eerst komen enkele obstakels op tafel. Pas als die uit de weg zijn geruimd, komen onderhandelingen over de inhoud in het vizier, zo bevestigden ingewijden aan het ANP.

Een van gesprekken gaat over bezwaren van vooral de NSC over plannen van de PVV die staatsrechtelijk niet door de beugel kunnen, zoals een verbod op islamitisch onderwijs. Een ander gesprek gaat over de thema's en prioriteiten van de vier partijen, die mogelijk te ver uit elkaar liggen. Ook wordt er gesproken over een toekomstige vorm van het kabinet. Dat kan een minderheidskabinet zijn van drie partijen, met gedoogsteun van bijvoorbeeld de VVD op onderwerpen.

Voor die volgende fase gaat een informateur aan de slag, mogelijk is dat ook Plasterk. Hij moet daartoe dan wel de opdracht krijgen van de Tweede Kamer, die woensdag eerst zal debatteren over zijn bevindingen en voorstellen.

Plasterk sprak de afgelopen twee weken eerst met alle fractieleiders, met uitzondering van DENK-leider Stephan van Baarle die niet wilde dat het initiatief bij de PVV zou liggen. Maar het is gebruikelijk dat na verkiezingen de grootste partij als eerste mag proberen een coalitie samen te stellen. Pas als dat niet lukt, komt de tweede partij in beeld. Dat is GroenLinks-PvdA. Gezien de verhoudingen in de Kamer, waar rechtse partijen een flinke meerderheid hebben gekregen, ligt een linkse constructie niet voor de hand.

Meer uit Binnenland

Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

46 minuten geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

2 uur geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

2 uur geleden
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

3 uur geleden
Erasmusbrug komende twee nachten dicht om onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

3 uur geleden
Verdachte in zaak De Vries: ik heb jullie vader niet vermoord

AMSTERDAM (ANP) - "Als ik had geweten wat die dag zou gebeuren, was ik niet gegaan. Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand vermoord zien worden." Dat zei Kamil E. woensdag voor de rechtbank in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp in zijn laatste woord tijdens de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Tegen diens kinderen zei hij: "ik heb jullie vader niet vermoord, ik was slechts chauffeur."

3 uur geleden
VluchtelingenWerk: pas op met speculaties over komst Oekraïners

AMSTERDAM (ANP) - Verhalen over Oekraïense vluchtelingen die alleen voor werk naar Nederland zouden komen, kunnen leiden tot een vertekende beeldvorming en verminderd draagvlak. Daarvoor waarschuwt VluchtelingenWerk. De organisatie zegt dat goed onderzoek naar de omvang van deze groep ontbreekt.

4 uur geleden