Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasman: aanpak Van Lienden nog niet te overzien

Plasman: aanpak Van Lienden nog niet te overzien

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Peter Plasman krijgt "honderden" reacties op zijn plan om aangifte van oplichting te doen tegen Sywert van Lienden en zijn partners wegens de mondkapjesdeal. "Het krijgt een omvang die ik nog niet kan overzien", zegt hij in een reactie op berichtgeving in het AD. Hij moet de reacties eerst nog goed gaan schiften, maar heeft in feite maar één aangifte nodig.

Een aantal mensen gaat aangifte doen, anderen overwegen dat nog, aldus de jurist. Er reageren volgens hem ook mensen die al zelf met een advocaat bezig waren. "Het gaat alle kanten op." Plasman sluit ook een samenwerking met civielrechtelijke collega's niet uit in de strijd om het door Van Lienden en zijn compagnons binnengehaalde geld terug te krijgen.

Van Lienden en zijn partners maakten met het ministerie van Volksgezondheid afspraken voor de aankoop van miljoenen mondkapjes, via de Stichting Hulptroepen Alliantie, waarbij ze zeiden "om niet" te zullen werken. Later bleken ze er zelf miljoenen euro's aan te hebben overgehouden.

Ernstig misbruikt

Met name vrijwilligers die meewerkten in de veronderstelling dat het allemaal liefdewerk was, voelen zich ernstig misbruikt en willen dat het geld teruggaat naar de Staat. Plasman zegt ook een reactie te hebben gehad van de KLM, die geen rechtstreekse zaken heeft gedaan met Van Lienden, maar wel het eigen logo op de site van de alliantie zag. Plasman kan dat volgens eigen zeggen gebruiken om aan te tonen dat van oplichting sprake is.

Er komen ook veel donaties binnen voor de juridische strijd, zegt Plasman. "We hebben inmiddels een aardig fonds." De stichting Restitutie Mondkapjesaffaire om dit geld te beheren wordt komende vrijdag ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "Zelfs de notaris doet dat in dit geval "om niet", dat was het eerste wat hij zei", aldus Plasman.

De raadsman zelf is overigens de enige in deze kwestie die wel een tarief rekent, het minimumtarief van 80 euro per uur, maar dat kan niet anders, zegt hij. Een advocaat mag zijn diensten nu eenmaal niet gratis aanbieden, dat is tegen de regels. De verdiensten vervolgens aan de stichting schenken is geen optie, zegt hij. "Dat is besproken, maar het bestuur van de stichting is daartegen omdat je zo de regels omzeilt. Dan doe ik of ik iets verdien en dat is dan toch niet zo", aldus Plasman.

Meer uit Binnenland

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

5 minuten geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

1 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

1 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

3 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

5 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

6 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden