Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Planning wielerploeg Jumbo-Visma kan de prullenbak in

Planning wielerploeg Jumbo-Visma kan de prullenbak in

BUSSUM (ANP) - Alle planningen die wielerploeg Jumbo-Visma voor dit seizoen had gemaakt, kunnen dankzij de coronacrisis de prullenbak in. Met de sterkste ploeg ooit zou het Nederlandse team komende zomer een gooi doen naar de eindzege in de Tour de France. Maar voorlopig werken Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk slechts aan onderhoud van de conditie. Binnen of buiten, naar gelang het land waar ze verblijven.

"Een doel hebben we nu even niet", zegt Merijn Zeeman, sportief directeur. "We zullen, als alles weer op gang komt, opnieuw naar de tekentafel moeten." Zes tot acht weken vergt volgens Zeeman een gedegen voorbereiding op de Tour. Daar horen bijvoorbeeld trainingsstages bij. "Voorlopig zitten de meeste renners van ons alleen op de rollenbank."

Nog voor het seizoen goed en wel op gang kwam, besloot Jumbo-Visma deelname aan wedstrijden als Parijs-Nice en Milaan-Sanremo te schrappen. "We zijn een ploeg die maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Als wij denken dat de gezondheid van renners en staf, maar eigenlijk van de hele samenleving in gevaar is, vinden wij dat er niet gekoerst moet worden." Eenzelfde besluit over deelname aan de Tour denkt Zeeman niet te hoeven nemen. "Ik ga er vooralsnog van uit dat de UCI en de ASO (organisator van Parijs-Nice, maar ook van de Tour) hebben geleerd van de fout om Parijs-Nice door te laten gaan."

Horizon

Zeeman en zeker de renners wachten op een doel aan de horizon. "Nu is trainen, voor zo ver dat kan, onderhoud en wellicht ook afleiding. We beseffen dat de kans heel klein is dat de Tour doorgaat. Ook al omdat er dan eigenlijk geen sprake kan zijn van een eerlijke competitie."

Maar wat nu als de Tour wegvalt maar later, in augustus, de Vuelta wel doorgaat. Gaat het 'dreamteam' waarmee Jumbo-Visma naar de Tour wilde afreizen dan naar Spanje? Zeeman sluit het niet uit. "Als er dan weer gefietst zou kunnen worden, gaan alle oude plannen de prullenbak in. Dan komt er wellicht ook een nieuwe wielerkalender."

Bizarre tijden, vindt ook Zeeman die hoopt er nog iets positiefs aan over te houden. "We starten nu ook zaken op als persoonlijkheidstesten, werken verder aan de ontwikkeling van de foodcoach-app, zodat we straks als de wereld weer begint te draaien kunnen zeggen dat we niet stil hebben gezeten. Het is jammer, zeker omdat we als ploeg grote plannen hadden. Maar we hebben nu te maken met een crisis van ongekende omvang. Er zijn belangrijkere zaken die de sport overstijgen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Nadal kan zich niets voorstellen bij US Open over drie maanden

NEW YORK (ANP) - Rafael Nadal denkt niet dat de US Open in augustus en september doorgang vindt. "Zoals het er nu voorstaat, kan ik me er niets bij voorstellen", zei de viervoudig kampioen tegen persbureau AP.

1 uur geleden
Mondiale atletiekbond blij met bewegingstoename tijdens lockdown

MONACO (ANP) - Mensen zijn gedurende de lockdown in coronatijd veel vaker gaan bewegen dan voor de uitbraak van het besmettelijke virus, meldt de wereldatletiekbond World Athletics. Liefst 88 procent van de mensen die normaal iets van 1 à 2 keer per week aan sport deden, zijn dat 2 tot 3 keer per week gaan doen. World Athletics baseert zich op een onderzoek van het platform RunRepeat. Dat ondervroeg 12.913 mensen uit 139 verschillende landen over hun fysieke activiteit gedurende de tweede helft van maart tijdens de coronacrisis.

1 uur geleden
'Ook binnensporten vanaf 1 juli mogelijk'

ARNHEM (ANP) - Binnensporten, zoals gymnastiek, kunnen normaal gesproken op 1 juli toch weer beginnen. Bij de eerdere door het kabinet aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen bleken onder meer sportscholen en sportkantines hun deuren te mogen openen, maar bleef het stil rond de binnensporten.

2 uur geleden
Sportdeelname kinderen dramatisch gedaald door coronacrisis

ARNHEM (ANP) - De coronacrisis heeft geleid tot een enorme terugval in het aantal kinderen dat aan sport doet. Waar in april 2019 nog 85 procent van de 5- tot 12-jarigen wekelijks aan sport deed, was dat dit jaar in dezelfde maand nog slechts 35 procent. Dat vertelde NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg donderdag bij de presentatie van het rapport Zo sport Nederland, Trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2019).

4 uur geleden
Pinot tot 2023 bij wielerploeg Groupama-FDJ

PARIJS (ANP) - Thibaut Pinot heeft zijn contract bij wielerploeg Groupama-FDJ verlengd tot en met 2023. De 30-jarige kopman maakte in 2010 zijn debuut bij de Franse ploeg en reed nooit voor een ander team.

4 uur geleden
EK turnen voor mannen en vrouwen naar december verplaatst

LAUSANNE (ANP) - De Europese kampioenschappen turnen zijn verplaatst naar december. De EK voor mannen vinden van 9 tot en met 13 december plaats, het toernooi voor vrouwen duurt van 17 tot en met 20 december. Beide toernooien worden gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

5 uur geleden
Americanfootballspeler doneert miljoen voor opleiding politie

DALLAS (ANP) - Dak Prescott, Americanfootballspeler bij Dallas Cowboys, gaat 1 miljoen dollar doneren aan de politieopleiding. De zwarte quarterback hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan het gevecht tegen racisme.

7 uur geleden