Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Plannen voor tunnel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland'

'Plannen voor tunnel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland'

LONDEN (ANP) - Miljardenplannen om een tunnel aan te leggen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk worden volgens de Sunday Times en de Sunday Telegraph concreter. Voorstellen hierover van de spoorindustrie worden momenteel onderzocht, melden beide kranten. Het zou gaan om een veertig kilometer lange onderwaterbuis tussen het Schotse Stranraer en het Noord-Ierse Larne. Tussen beide plaatsen is al een veerdienst.

Premier Boris Johnson is een groot voorstander van het project waarmee de reistijd tussen Londen en de Noord-Ierse hoofdstad Belfast met vier uur wordt gereduceerd. De band tussen beide koninkrijksdelen zou daarmee worden verstevigd, een belangrijk punt voor de minister-president met het oog op de brexit.

Omdat Noord-Ierland sinds de brexit onderdeel is gebleven van de EU-douane-unie als gevolg van ingewikkelde regelgeving, is er een douanegrens in de Ierse Zee ontstaan ​​tussen die regio en Groot-Brittannië, wat voor leveringsproblemen zorgt. De woede daarover is groot.

Meer dan honderd jaar

Er wordt al meer dan honderd jaar gedroomd van een transportverbinding tussen Groot-Brittannië en de Ierse eilanden. Maar plannen daarvoor waren zelden erg concreet. De bouw van een brug geldt als onhaalbaar vanwege de vaak harde wind in de Ierse Zee. Bovendien zouden de pilaren honderden meters de zeebodem in moeten worden geslagen.

Een tunnel wordt daarom als realistischer gezien. De minister van Schotland Alister Jack zei bijna een jaar geleden dat de buis tegen 2030 klaar zou kunnen zijn. De Eurotunnel, die Groot-Brittannië sinds 1994 met het continent verbindt, moet als model dienen.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

5 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

5 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

7 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

7 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

8 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

9 uur geleden