Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plannen Slob voor beter passend onderwijs 'beetje mager'

Plannen Slob voor beter passend onderwijs 'beetje mager'

DEN HAAG (ANP) - De keuzes die onderwijsminister Arie Slob heeft gemaakt om het passend onderwijs te verbeteren voor leraren, zijn "een beetje mager". Dat zegt onderzoeker Guuske Ledoux, die het passend onderwijs evalueerde, tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer.

De minister presenteerde vorige week 25 verbeteringen voor het fel bekritiseerde passend onderwijs. Vijf punten waren specifiek voor leraren, zoals meer inspraak, duidelijkere verwachtingen en meer inzicht in het beschikbare geld.

Maar leraren hebben vaak het gevoel dat de werkdruk door het passend onderwijs te groot is geworden en zij meer tijd en geld nodig hebben. Het viel de onderzoekers op dat het accent vooral lag op verbeteringen voor ouders. Voor hen zijn dertien verbeterpunten gekomen, voor schoolbesturen zeven.

Kostbare ingrepen

Wel benadrukt Ledoux dat het ook niet makkelijk is de huidige problemen voor leraren op te lossen. Volgens haar zijn leraren vaak gefrustreerd dat ze te weinig geld en tijd hebben voor de hulp die ze willen bieden. "Frustraties ontstaan als je hoge verwachtingen hebt, terwijl de middelen niet meegroeien."

Het zijn "grote, kostbare ingrepen" om daar iets aan te doen, zegt Ledoux. Ook denkt ze dat alleen geld de onvrede niet wegneemt. "Het is een kwestie van attitude.

Veel kritiek

Sinds de invoering van passend onderwijs in 2015 kunnen kinderen met bijvoorbeeld ernstige dyslexie of een handicap vaker op een school in de buurt ondersteuning krijgen. Daardoor hoeven ze minder vaak naar het speciaal onderwijs.

Er is vanuit verschillende hoeken veel kritiek op. Kinderen hebben in een onderzoek van de Kinderombudsman aangegeven dat de hulp vaak niet genoeg is, omdat leraren vaak te weinig tijd of kennis hebben. Ook zitten enkele duizenden kinderen thuis, omdat er op zowel binnen het passend als het speciaal onderwijs geen plek voor hen is.

De Kamer debatteert aanstaande maandag met Slob over het onderzoek.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

4 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

6 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

6 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

6 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

6 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

6 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

7 uur geleden