Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

Eten en drinken moet bovendien beter beschikbaar zijn als dieren honger of dorst hebben. Daarnaast moet de kwaliteit van het veevoer omhoog. Adema wil ook dat kippen stofbaden moeten kunnen nemen en moeten kunnen scharrelen om zelf eten te vinden.

Adema hoopt dat zijn plannen een omstreden wetswijziging kunnen vervangen die de Tweede Kamer in 2021 onverwacht aannam. Die aanpassing, initiatief van de Partij voor de Dieren, moest ertoe leiden dat dieren niet meer worden belemmerd in hun natuurlijke gedrag. Deze wetswijziging gaat deze zomer in, maar is volgens de demissionaire minister niet uit te voeren en te handhaven, omdat niet duidelijk staat vermeld waar veehouderijen aan moeten voldoen. Adema heeft er daarom voor gekozen om afspraken te maken met de sector. Deze zijn wat hem betreft realistischer.

Hogere kosten

Desondanks zijn ook de ingrepen die het demissionaire kabinet voorstaat voor sommige boeren "best even slikken", verwacht Adema. "Ze zeggen wel: help ons wel om daar te komen, dat is een terechte vraag." Hij stelt in eerste instantie plannen voor die veehouders op de korte termijn kunnen en moeten nemen "zonder grote financiële gevolgen voor hun bedrijf". De ingrepen die daarna nodig zijn, brengen hogere kosten met zich mee.

Adema heeft tegen de boeren gezegd dat de overheid "jullie moet ondersteunen, op wat voor manier dan ook". Welke steun tegenover de "enorme investeringen en inkomensdalingen" staan, is aan een volgend kabinet.

Kamerdebat

Maandag debatteert de Tweede Kamer met Adema over diens plannen. Dan moet blijken wat de politieke partijen van zijn voorstellen vindt.

PvdD-leider Esther Ouwehand is daar vrijdag al duidelijk over: ze is verbijsterd, schrijft ze op sociale media. "Politiek en samenleving willen eind aan dierenleed in veehouderij. Minister SCHRAPT wettelijke bescherming van dieren en zet er lege huls voor in de plaats." Daarmee schoffeert hij de Kamer, aldus de politica. Wat haar betreft moet de minister zijn voorstel intrekken.

Meer uit Politiek

Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

5 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

5 uur geleden
Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

6 uur geleden
PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

DEN HAAG (ANP) - Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is. Bovenaan het document staat "Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB". Daaronder staan "bouwstenen voor doorbraken" opgesomd. Fotograaf Dirk Hol legde het document vast.

7 uur geleden
Algerijnen vastzetten als ze wachten op uitzetting mag weer

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) mag weer Algerijnen in detentie zetten als ze wachten op uitzetting naar hun land van herkomst. Twee jaar geleden werd hem dit ontzegd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), omdat uitgeprocedeerde asielzoekers door tegenwerking van de Algerijnse overheid niet konden worden uitgezet. De Algerijnse autoriteiten werken hier inmiddels aan mee en daarom staat de RvS weer toe om deze mensen tijdelijk vast te zetten.

8 uur geleden
Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

9 uur geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

10 uur geleden