Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Plankjesgate' op Spelen na val Van der Poel in mountainbikerace

'Plankjesgate' op Spelen na val Van der Poel in mountainbikerace

IZU (ANP) - Een sprong die zelfs bondscoach Gerben de Knegt tijdens de training moeiteloos nam kostte Mathieu van de Poel in de olympische mountainbikerace zijn gouden droom. In plaats van op het podium bevond de gedoodverfde winnaar zich maandagnamiddag in een hospitaal in Izu.

Een val in de eerste ronde, op de zogenoemde Sakura Drop, bezorgde hem zo veel pijn aan heup en schouder dat hij twee ronden voor het einde, op grote afstand van latere winnaar Thomas Pidcock, moest opgeven. De vraag hoe de val had kunnen gebeuren ontaardde in een soort 'plankjesgate'. Tijdens de trainingen lag er achter het punt waar de fiets los van de grond komt een plankje waar je op belandt als je niet ver genoeg springt. De suggestie ging rond dat Van der Poel daarop had gerekend. "Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn", vertelde De Knegt.

"Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben er over gepraat", gaf Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer aan. "Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat dat bij het testevent ook weg was."

Fit en scherp

Van der Poel reageerde via Twitter. "Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald." Hij liet in het ziekenhuis kijken naar zijn bezeerde heup en schouder.

De Knegt had de afgelopen dagen een fitte en scherpe Van der Poel meegemaakt. Ook al leek diens voorbereiding verre van ideaal met pas vrijdag aankomst in Japan. "We wisten niet of hij hier kon trainen. Als dat niet zo zou zijn is Mathieu iemand die zich opgesloten gaat voelen. Dat moet je ook niet hebben. Hij is misschien wel de enige die het op deze manier kan, naar een koers toe werken." Maar ergens in de communicatie tussen renner en staf ging het mis. "Als je denkt dat het plankje er ligt dan ga je over de kop."

Basics

Vader reed voor Van der Poel. "Ik zag dat het plankje weg was en dacht nog, als hij maar niet rolt. Een paar seconden later hoorde ik publiek schreeuwen. Ik wist meteen hoe laat het was. Dat springen hoort gewoon bij het mountainbiken. Dat zijn de 'basics'. Ik ging ervan uit dat hij dat wel wist."

Zelfs winnaar Thomas Pidcock sprak zijn verbazing uit. "Ik reed achter Mathieu en zag hem zonder versnelling richting die 'drop' rijden. Ik dacht: ik neem wat afstand, want dat gaat niet goed. Toen ik sprong zag ik hem op de grond liggen: geen fraai gezicht."

Meer uit Sport

Hockeysters in Pro League na sterk vierde kwart langs Argentinië

SANTIAGO DEL ESTERO (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben de tweede wedstrijd van de vijfde editie van de Pro League weten te winnen. Tegen rivaal Argentinië werd het 4-1 na een sterk vierde kwart.

1 uur geleden
Handbalsters overklassen ook Oekraïne op WK: 40-21

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn na opnieuw een riante zege zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales van het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het team van bondscoach Per Johansson versloeg in het Deense Frederikshavn het zwakke Oekraïne met 40-21 en klom met de behaalde punten naar de eerste plaats in poule uit de hoofdronde met 8 punten. Spanje en Tsjechië staan op 6 punten.

3 uur geleden
Oekraïne: toelaten Russen op Spelen is 'beschamend besluit'

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in felle bewoordingen het besluit van het IOC om Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag toe te laten op de Olympische Spelen in Parijs veroordeeld. "Het IOC heeft Rusland feitelijk groen licht gegeven om de Olympische Spelen te bewapenen", zei minister Dmytro Koeleba van Buitenlandse Zaken op X. "Omdat het Kremlin iedere Russische en Belarussische sporter als wapen zal gebruiken in de oorlogspropaganda."

4 uur geleden
Verstappen krijgt bokaal op FIA-gala en voorspelt zwaarder seizoen

BAKOE (ANP/RTR) - Formule 1-coureur Max Verstappen denkt dat het behalen van een eventuele vierde wereldtitel in 2024 een lastige opgave zal worden. "Alle teams leren bij, dus het zal volgend jaar echt wel een stuk dichter bij elkaar zitten", voorspelde de Nederlander in Bakoe.

4 uur geleden
NOC*NSF: controle op voorwaarden Russische deelname Spelen lastig

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF verwacht dat het lastig zal zijn om goed te controleren of individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de gestelde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat meldt de sportkoepel in een korte reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

6 uur geleden
Van der Poel denkt in 2024 ook aan deelname Luik-Bastenaken-Luik

BENICASSIM (ANP) - Wielrenner Mathieu van der Poel denkt serieus aan deelname aan de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2024. Hij reed de eendaagse voorjaarswedstrijd alleen in 2020 en werd toen zesde. De Nederlandse wereldkampioen op de weg beseft wel dat de concurrentie bij een nieuwe deelname enorm is.

6 uur geleden
Schouten zwemt naar goud op 200 meter school bij EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië met groot vertoon van macht het goud veroverd op de 200 meter schoolslag. Ze won de finale in een Nederlands record van 2.16,09.

7 uur geleden