Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Plankjesgate' op Spelen na val Van der Poel in mountainbikerace

'Plankjesgate' op Spelen na val Van der Poel in mountainbikerace

IZU (ANP) - Een sprong die zelfs bondscoach Gerben de Knegt tijdens de training moeiteloos nam kostte Mathieu van de Poel in de olympische mountainbikerace zijn gouden droom. In plaats van op het podium bevond de gedoodverfde winnaar zich maandagnamiddag in een hospitaal in Izu.

Een val in de eerste ronde, op de zogenoemde Sakura Drop, bezorgde hem zo veel pijn aan heup en schouder dat hij twee ronden voor het einde, op grote afstand van latere winnaar Thomas Pidcock, moest opgeven. De vraag hoe de val had kunnen gebeuren ontaardde in een soort 'plankjesgate'. Tijdens de trainingen lag er achter het punt waar de fiets los van de grond komt een plankje waar je op belandt als je niet ver genoeg springt. De suggestie ging rond dat Van der Poel daarop had gerekend. "Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn", vertelde De Knegt.

"Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben er over gepraat", gaf Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer aan. "Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat dat bij het testevent ook weg was."

Fit en scherp

Van der Poel reageerde via Twitter. "Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald." Hij liet in het ziekenhuis kijken naar zijn bezeerde heup en schouder.

De Knegt had de afgelopen dagen een fitte en scherpe Van der Poel meegemaakt. Ook al leek diens voorbereiding verre van ideaal met pas vrijdag aankomst in Japan. "We wisten niet of hij hier kon trainen. Als dat niet zo zou zijn is Mathieu iemand die zich opgesloten gaat voelen. Dat moet je ook niet hebben. Hij is misschien wel de enige die het op deze manier kan, naar een koers toe werken." Maar ergens in de communicatie tussen renner en staf ging het mis. "Als je denkt dat het plankje er ligt dan ga je over de kop."

Basics

Vader reed voor Van der Poel. "Ik zag dat het plankje weg was en dacht nog, als hij maar niet rolt. Een paar seconden later hoorde ik publiek schreeuwen. Ik wist meteen hoe laat het was. Dat springen hoort gewoon bij het mountainbiken. Dat zijn de 'basics'. Ik ging ervan uit dat hij dat wel wist."

Zelfs winnaar Thomas Pidcock sprak zijn verbazing uit. "Ik reed achter Mathieu en zag hem zonder versnelling richting die 'drop' rijden. Ik dacht: ik neem wat afstand, want dat gaat niet goed. Toen ik sprong zag ik hem op de grond liggen: geen fraai gezicht."

Meer uit Sport

Titelverdediger Medvedev uitgeschakeld door Paul in Rome

ROME (ANP) - Titelverdediger Daniil Medvedev is er niet in geslaagd de kwartfinale van het tennistoernooi van Rome te bereiken. De nummer 2 van de plaatsingslijst ging hard onderuit tegen de Amerikaan Tommy Paul: 1-6 4-6.

1 uur geleden
Volleybalsters winnen eerste duel Nations League van Bulgarije

ANTALYA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan de Nations League. In Antalya was de ploeg van bondscoach Felix Koslowski in drie sets te sterk voor Bulgarije. De setstanden waren 25-14 25-20 25-22. Het toernooi omvat in totaal twaalf interlands die meetellen voor de wereldranglijst. Op basis daarvan zijn nog tickets voor de Olympische Spelen te verdienen.

3 uur geleden
Fransman Paret-Peintre boekt in Giro d'Italia eerste profzege

BOCCA DELLA SELVA (ANP) - De Fransman Valentin Paret-Peintre heeft zijn eerste zege als wielerprof geboekt. De renner van Decathlon-AG2R La Mondiale won de tiende etappe van de Giro d'Italia, een bergrit vanuit Pompeï met aankomst bovenop de Bocca della Selva na een slotklim van ruim 18 kilometer.

3 uur geleden
Swiatek naar halve finales tennistoernooi van Rome

ROME (ANP) - Iga Swiatek heeft de halve finales bereikt van het tennistoernooi van Rome. De Poolse nummer 1 van de wereld was in haar kwartfinale in twee sets (6-1 6-3) te sterk voor de Amerikaanse Madison Keys, de nummer 16 op de wereldranglijst. De partij op het Romeinse gravel duurde 1 uur en 17 minuten.

5 uur geleden
Giro-organisatie schrapt doorkomst op Stelvio door lawinegevaar

POMPEÏ (ANP) - Het wielerpeloton in de Giro d'Italia hoeft volgende week dinsdag niet over de Stelvio. Deze befaamde bergpas was onderdeel van de route van de zestiende etappe. Afgelopen week heeft het nog gesneeuwd op de 2758 meter hoge pas.

5 uur geleden
Judoka Van Dijke moet na EK ook WK skippen

NIEUWEGEIN (ANP) - Judoka Sanne van Dijke ontbreekt volgende week op de WK judo in Abu Dhabi. De winnares van olympisch brons in 2021 is niet op tijd hersteld van een rugblessure. De judoka in de klasse tot 70 kilogram moest zich vorige maand door deze kwetsuur ook al afmelden voor de EK in Zagreb.

5 uur geleden
Frankrijk hoopt op miljardenimpuls dankzij Spelen

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk hoopt dat de Olympische Spelen van deze zomer in Parijs een economische impuls van miljarden euro's opleveren. Het economisch voordeel van de Spelen voor de regio Parijs bedraagt naar verwachting tussen de 6,7 en 11,1 miljard euro, maakte de organisatie van de Olympische Spelen bekend.

6 uur geleden