Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Planbureaus: nu al aan de slag met herstelplan voor na corona

Planbureaus: nu al aan de slag met herstelplan voor na corona

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet moet nu al aan de slag met plannen om economie en samenleving te laten herstellen van de coronacrisis. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk advies.

De planbureaus adviseren om zo snel mogelijk te gaan werken aan een "samenhangend herstelbeleid". Zo'n "doorstart van de samenleving" kan volgens deze belangrijke adviesorganen niet wachten tot er na de verkiezingen van 17 maart een nieuw kabinet is geformeerd. "Dat duurt wellicht maanden en er is nu - gezien de aanhoudende coronacrisis - geen tijd te verliezen."

De plannen moeten volgens de planbureaus niet alleen gericht zijn op economisch herstel, maar ook op bredere welvaart. Daarbij moeten maatschappelijk belangrijke thema's een rol spelen, zoals volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van de leefomgeving en sociale gelijkheid.

Aan urgentie gewonnen

Door de coronacrisis hebben sommige van die kwesties "aan urgentie gewonnen". Als voorbeelden noemen de planbureaus de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen met een vast en een flexibel contract en kansenongelijkheid in het onderwijs. Andere zaken dreigen juist naar de achtergrond te worden gedrongen, zoals klimaatverandering en de betaalbaarheid van de zorg op de lange termijn.

De crisis heeft ook gezorgd voor een versnelling van de "digitale transitie" die al langer aan de gang was. Mensen werkten op grote schaal thuis, kinderen volgden massaal online onderwijs en ook doktersconsulten werden meer dan anders op afstand gedaan. "Digitalisering biedt, kortom, kansen voor nieuwe werkwijzen en vormen van dienstverlening."

Verduurzaming

Aan het heropenen van economie en samenleving kunnen volgens de planbureaus extra investeringen in verduurzaming worden gekoppeld. "Mits deze investeringen tijdig gedaan worden, kunnen ze de vraag stimuleren en zo de duur en diepte van een economische recessie beperken."

De planbureaus roepen het kabinet ook op tot een "zuivere rolverdeling" tussen deskundigen, zoals zijzelf en bijvoorbeeld het RIVM, en bestuurders. Die moet ook voor het publiek duidelijker zichtbaar zijn. "Dat voorkomt verwarring over de invloed van verschillende belangengroepen, de inbreng van kennis uit de wetenschap en het gebruik ervan door de politiek."

Meer uit Binnenland

KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

1 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

2 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

2 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

6 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

8 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

9 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

11 uur geleden