Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Planbureaus: armoede bestrijden kost geld en banen

Planbureaus: armoede bestrijden kost geld en banen

DEN HAAG (ANP) - De armoede in Nederland zal in de toekomst met een kwart toenemen als er geen andere maatregelen worden getroffen. Die toename is waarschijnlijk nog groter als de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zijn, melden het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Minder armoede is mogelijk, maar dat kost geld en banen.

De twee planbureaus hebben tal van beleidsopties geanalyseerd om armoede tegen te gaan. In het donderdag verschenen rapport Kansrijk Armoedebeleid staan zowel mogelijkheden voor de korte als lange termijn.

Het aantal mensen dat in Nederland in armoede leeft schommelt rond de 1 miljoen. Ze moeten een gedwongen keuze maken tussen een adequate woning, adequate voeding of adequate kleding. Dat het aantal zal toenemen, komt volgens het CPB en SCP vooral door de verlaging van de bijstand tot en met 2035.

Volgens de bureaus kan de armoede met 60 procent afnemen als het kabinet een basisinkomen zou invoeren. Maar de nadelen zijn dat dit veel geld kost en minder mensen bereid zijn te gaan werken. Op den duur gaat dat ook ten koste van de structurele werkgelegenheid, omdat die grotendeels wordt bepaald door het arbeidsaanbod.

Ook een negatieve inkomstenbelasting voor arme werkenden of een verhoging van de bijstand kunnen "leiden tot beperktere armoedevermindering". Maar ook dat kost geld en banen. Volgens berekeningen van het CPB en SCP zal de kans op armoede voor mensen in de bijstand met bijna de helft afnemen als in 2021 de jaarlijkse verlaging van bijstand wordt teruggedraaid.

Een effectieve manier om armoede onder kinderen te bestrijden, is volgens de planbureaus het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen. Maatregelen voor op de lange termijn zijn volgens het CPB en SCP investeringen in bijvoorbeeld opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Meer uit Binnenland

Groene partijen in Europees Parlement bezorgd na wolfbeslissing

BRUSSEL (ANP) - Treurig en een gevaar voor de hele Europese natuur, zo beoordelen groene partijen in het Europees Parlement het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. "Dat Europa rommelt aan de beschermde status van diersoorten zonder wetenschappelijke onderbouwing is ongekend en schept een gevaarlijk precedent", vindt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

26 minuten geleden
OM gaat uit van 20 jonge slachtoffers in zedenzaak Helmond

HELMOND (ANP) - Een 25-jarige werknemer van een basisschool uit Helmond die in september werd aangehouden in een zedenzaak, zou twintig slachtoffers hebben gemaakt, denken politie en Openbaar Ministerie. De slachtoffers zijn kinderen jonger dan twaalf jaar, aldus het OM. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2018 en 2024. De man was leerkrachtondersteuner. Hij heeft grotendeels bekend.

59 minuten geleden
Besluit Conventie van Bern: wolf mag eerder worden afgeschoten

STRAATSBURG (ANP) - De regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het verzoek van de Europese Unie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'.

1 uur geleden
Dode door zwaar ongeluk op A16 bij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een van de slachtoffers van een zwaar ongeluk op de A16 bij Rotterdam dinsdagochtend, is overleden. De bestuurder van een van de vier betrokken voertuigen is aangehouden, meldt de politie. Door het ongeluk vielen meerdere gewonden.

3 uur geleden
Bescherming van kinderen tegen uitbuiting nog altijd onvoldoende

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Nederland moet meer doen om minderjarigen te beschermen tegen uitbuiting. Dat concludeert het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in een nieuw rapport dat dinsdag verschijnt. Voor het onderzoek is gekeken naar alle gesprekken met slachtoffers van mensenhandel die van 2019 tot en met 2023 werden gevoerd op het anonieme chatplatform van Fier, expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

5 uur geleden
Wiersma Liegebeest 2024, maar had ook geen concurrentie meer

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma is het Liegebeest van het jaar. Deze 'titel' wordt jaarlijks uitgedeeld door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wegens het verstrekken van te rooskleurige informatie over de productie van dierlijke producten. De BBB-bewindsvrouw had echter ook geen concurrentie meer, want vier van de vijf genomineerden pasten gedurende de verkiezingsperiode de informatie aan waardoor ze kandidaat waren geworden.

5 uur geleden
Vuurwerk gegooid in richting van raadsleden Montferland

DIDAM (ANP) - Bij een raadsvergadering van de gemeente Montferland is maandagavond vuurwerk in de richting van raadsleden gegooid, zegt burgemeester Harry de Vries. Dat gebeurde voorafgaand aan een vergadering waarin werd gesproken over de opvang van ongeveer 250 asielzoekers in de gemeente. De Gelderlander en Omroep Gelderland melden dat het vuurwerk werd gegooid door tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum.

13 uur geleden