Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Planbureaus: armoede bestrijden kost geld en banen

Planbureaus: armoede bestrijden kost geld en banen

DEN HAAG (ANP) - De armoede in Nederland zal in de toekomst met een kwart toenemen als er geen andere maatregelen worden getroffen. Die toename is waarschijnlijk nog groter als de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zijn, melden het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Minder armoede is mogelijk, maar dat kost geld en banen.

De twee planbureaus hebben tal van beleidsopties geanalyseerd om armoede tegen te gaan. In het donderdag verschenen rapport Kansrijk Armoedebeleid staan zowel mogelijkheden voor de korte als lange termijn.

Het aantal mensen dat in Nederland in armoede leeft schommelt rond de 1 miljoen. Ze moeten een gedwongen keuze maken tussen een adequate woning, adequate voeding of adequate kleding. Dat het aantal zal toenemen, komt volgens het CPB en SCP vooral door de verlaging van de bijstand tot en met 2035.

Volgens de bureaus kan de armoede met 60 procent afnemen als het kabinet een basisinkomen zou invoeren. Maar de nadelen zijn dat dit veel geld kost en minder mensen bereid zijn te gaan werken. Op den duur gaat dat ook ten koste van de structurele werkgelegenheid, omdat die grotendeels wordt bepaald door het arbeidsaanbod.

Ook een negatieve inkomstenbelasting voor arme werkenden of een verhoging van de bijstand kunnen "leiden tot beperktere armoedevermindering". Maar ook dat kost geld en banen. Volgens berekeningen van het CPB en SCP zal de kans op armoede voor mensen in de bijstand met bijna de helft afnemen als in 2021 de jaarlijkse verlaging van bijstand wordt teruggedraaid.

Een effectieve manier om armoede onder kinderen te bestrijden, is volgens de planbureaus het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen. Maatregelen voor op de lange termijn zijn volgens het CPB en SCP investeringen in bijvoorbeeld opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Meer uit Binnenland

Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

19 minuten geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

1 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

1 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

1 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

2 uur geleden
VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

2 uur geleden
Chemours laat afval in België verbranden als recycling niet kan

DORDRECHT (ANP) - Zo lang recycling in de Verenigde Staten niet mogelijk is, bewaart de Chemours-fabriek in Dordrecht op het eigen terrein afvalwater met daarin herbruikbare stoffen. Het bedrijf hoopt dat het transport hiervan naar de Amerikaanse vestiging in Fayetteville snel hervat kan worden. Als de maximale opslagcapaciteit in Dordrecht wordt bereikt, gaat het water met daarin chemische stoffen naar België om verbrand te worden.

2 uur geleden