Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan voor hervatting reguliere zorg nog niet klaar

Plan voor hervatting reguliere zorg nog niet klaar

ROTTERDAM (ANP) - De ziekenhuizen weten nog niet helemaal zeker hoe ze de reguliere zorg op de intensive cares kunnen hervatten, nu het aantal coronapatiënten op die afdelingen steeds verder daalt. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) wilde de afspraken woensdag presenteren, maar nog niet iedereen is akkoord. Het coördinatiecentrum hoopt dat de plannen donderdag wel naar buiten kunnen worden gebracht.

De vertraging komt volgens het LCPS doordat regio's nog niet helemaal zeker weten hoe ze de last eerlijk kunnen verdelen tussen hun ziekenhuizen. Op sommige plekken worden verkoeverkamers, waar mensen bijkomen na operaties, gebruikt als tijdelijke intensive care. Als zo'n kamer vrijkomt, kunnen operaties worden hervat. Een ander ziekenhuis gebruikt een verpleegafdeling als intensive care en kan misschien wat langer zo worden gebruikt. "Iedereen moet dezelfde last dragen zodat iedereen dezelfde vruchten kan plukken", zegt Bas Leerink, hoofd van het LCPS.

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is in een paar dagen tijd gedaald van boven de 1400 naar onder de 1300. Daarnaast liggen 365 mensen met andere aandoeningen op de IC's.

Minder dan normaal

Dat zijn er 450 minder dan normaal, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Mogelijk gaat het bij die groep om mensen die het ziekenhuis de afgelopen tijd hebben gemeden. Zo zijn de laatste tijd minder hartaanvallen vastgesteld. Die mensen moeten in de periode na de coronacrisis alsnog worden behandeld. Om dat 'stuwmeer' weg te werken, zijn de afspraken tussen ziekenhuizen nodig.

Het kan zijn dat patiënten straks naar andere delen van het land moeten worden gebracht, bijvoorbeeld voor een levensreddende leveroperatie. "Alle patiënten in het hele land moeten met dezelfde wachttijd toegang hebben tot dezelfde ziekenhuiszorg", aldus Kuipers.

Ondanks de dagenlange daling liggen er nog altijd twee keer zo veel mensen op een intensive care als normaal. Daarom is het volgens Kuipers te vroeg om maatregelen te versoepelen. "Je moet er rekening mee houden dat het aantal infecties na versoepeling omhooggaat. Dat mag in beperkte mate. Als je nog op 200 procent zit, kun je weinig piek opvangen. Het moet verder naar beneden. In de tussenliggende periode wil je de gelegenheid te baat nemen om de overige zorg op te vangen."

Meer uit Binnenland

Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

35 minuten geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

3 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

4 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

6 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

7 uur geleden
Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

8 uur geleden