Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan: vaste vergoedingsbedragen voor immateriële toeslagenschade

Plan: vaste vergoedingsbedragen voor immateriële toeslagenschade

DEN HAAG (ANP) - Voor de groep gedupeerde ouders die naast materiële schade ook immateriële schade vergoed moeten krijgen die is veroorzaakt door de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst, ligt een alternatief plan op tafel. Slachtoffers van het toeslagenschandaal kunnen deze schade straks vergoed krijgen op basis van vaste bedragen, én zij hoeven niet te bewijzen dat die door het optreden van de fiscus is veroorzaakt.

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) heeft dit plan vrijdag naar de Kamer gestuurd. Het gaat nog om een voorstel, onderdeel van "een reeks aanvullende en nieuwe acties" om de afhandeling van de toeslagenaffaire te versnellen. Premier Mark Rutte beloofde recent dat het kabinet daar werk van zou maken.

De compensatie van gedupeerde ouders loopt op enkele punten vast en verloopt daardoor voor veel ouders erg traag. Dit terwijl zij gecompenseerd worden omdat ze jarenlang onterecht als fraudeur zijn behandeld. Vaak moesten ze grote bedragen aan voorgeschoten kinderopvangtoeslag terugbetalen, zonder dat er bewijs van fraude lag.

Lastig

Voor de "alternatieve route" komen gedupeerden in aanmerking die het vaste bedrag van 30.000 euro hebben ontvangen, daarna integraal zijn beoordeeld op hun materiële schade, en daarna nog meer schade vergoed kunnen krijgen. Het gaat om ongeveer 2300 ouders. Zij vragen dus een vergoeding van immateriële schade, zoals een scheiding. Belangrijk is volgens De Vries ook dat ouders niet meer hoeven te bewijzen dat die schade is veroorzaakt door het toeslagenschandaal. Gedupeerden vinden dat "heel lastig", zegt de bewindsvrouw. Wanneer het plan kan worden ingevoerd, is nog niet bekend.

Van ouders die zich als gedupeerde hebben gemeld, inmiddels 62.300, wordt vaak snel gecheckt of zij daadwerkelijk gedupeerd zijn. Iets minder dan de helft (29.400) wordt erkend als gedupeerde, en krijgt dan 30.000 euro compensatie.

Vlotter

Inmiddels heeft meer dan een derde van de aangemelde ouders een integrale beoordeling gehad, waarbij wordt gekeken of zij recht hebben op een hoger bedrag. Daarna komen zijn normaal gesproken terecht bij de Commissie Werkelijke Schade om ook immateriële schade vergoed te krijgen. Daarnaast denkt De Vries, op basis van plannen van een stichting en verzekeraars, dus aan de alternatieve route.

De Vries en het ministerie van Financiën blijven intussen ook werken aan manieren om andere stappen in het proces, zoals de integrale beoordeling, vlotter te laten verlopen.

Meer uit Binnenland

Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

1 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

1 uur geleden
Kunstenaar Siwani maakt slavernijmonument Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof. Volgens de gemeente moet het monument "een plek worden waar mensen naartoe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden".

1 uur geleden
Meer desinformatie verwacht door kunstmatige intelligentie

DEN HAAG (ANP) - Kiezers zullen door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) veel vaker worden blootgesteld aan desinformatie, onjuiste berichten die bewust zijn gemaakt om mensen te beïnvloeden. Dat verwacht demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). "We moeten ervan uitgaan dat de intensiteit van desinfo de komende periode heel erg gaat toenemen. We ain't seen nothing yet. Dat zal ons op een heel andere schaal druk houden", zei hij in een debat met de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Asielschip tussenoplossing voor vaste opvangplekken 's-Gravendeel

'S-GRAVENDEEL (ANP) - In het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel komt vanaf halverwege mei een schip te liggen om 180 asielzoekers op te vangen. De boot ligt daar tot het einde van het jaar in de haven, dicht bij een asielzoekerscentrum, meldt de verantwoordelijke gemeente Hoeksche Waard. Uiteindelijk is het idee dat de mensen vanaf de boot terechtkunnen in het azc.

3 uur geleden
Burgemeester Eindhoven moet uitleg geven aan privacywaakhond

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Eindhoven heeft nog niet genoeg gedaan om haar privacyproblemen op te lossen, vindt de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die wil daarom dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem uitleg geeft. Hij moet in april, mei of juni langskomen op het kantoor van de waakhond in Den Haag.

4 uur geleden
Buitenlandse Zaken staat in Marokko vastgehouden influencer bij

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de Nederlands-Marokkaanse Armani L'Goumani bij, die volgens verscheidene media vastzit in Marokko. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het ANP. Volgens de regionale omroep Rijnmond, die contact heeft gehad met de influencer, wordt ze vastgehouden nadat ze had meegedaan aan een Marokkaanse blinddatingshow op YouTube.

5 uur geleden