Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan GL en PvdA voor aanpak belastingontwijking grootaandeelhouders

Plan GL en PvdA voor aanpak belastingontwijking grootaandeelhouders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA komen met een initiatiefwetsvoorstel om belastingontwijking door directeur-grootaandeelhouders (dga's) aan te pakken. Dat moet de staatskas volgens berekening van de beide partijen jaarlijks bijna driekwart miljard euro opleveren.

Met het plan worden regelingen aangepakt die volgens de beide partijen belastingontwijking mogelijk maken via box 2. Vooral directeur-grootaandeelhouders (mensen die minimaal 5 procent aandelen van de bv of nv bezitten waarvoor ze werken) betalen belasting via deze box.

Met het voorstel wordt geregeld dat directeur-grootaandeelhouders zichzelf niet meer een laag loon kunnen geven. Daardoor bestaat een groter deel van hun inkomen uit winst waarover minder belasting hoeft te worden betaald. Verder wil het voorstel de mogelijkheden beperken voor dga's om weinig salaris te krijgen en veel geld te lenen van het eigen bedrijf. Daardoor dragen ze ook minder af aan de fiscus.

Erf- en schenkbelasting

Ook willen PvdA en GroenLinks met het voorstel verhinderen dat dga's de erf- en schenkbelasting nog gebruiken om belasting te ontwijken. Ze stellen ook voor om de belastingtarieven in box 2 gelijk te trekken met die in box 1. Daardoor zouden dga's niet meer minder belasting hoeven te betalen dan werknemers met eenzelfde inkomen.

"Met dit wetsvoorstel zorgen we ervoor dat ook vermogenden een eerlijke bijdrage leveren aan onze collectieve voorzieningen, zoals onderwijs en zorg", aldus Henk Nijboer (PvdA). Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) wordt met het initiatiefwetsvoorstel een deel van de gaten in de 'pretbox' gedicht, maar is voor de lange termijn is een grondige stelselwijziging nodig.

Progressieve vermogensbelasting

Begin vorige maand kwamen PvdA, GroenLinks en SP ook al met een eigen wetsvoorstel voor een 'progressieve vermogensbelasting'. Dat betekent hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting erover moet worden betaald. Mensen met weinig vermogen zouden volgens het plan worden ontzien.

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wees er onlangs in het tv-programma Buitenhof op dat Nederland vergeleken met omringende landen minder belasting heft op vermogens van particulieren en meer op inkomen uit arbeid. Hij noemde dat geen goede ontwikkeling.

Meer uit Financieel

Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

4 uur geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

6 uur geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

7 uur geleden
Chipbedrijven bij grootste dalers in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten, nadat de hoofdgraadmeter een dag eerder nog op een nieuw slotrecord was geëindigd. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden bij de grootste dalers. Techinvesteerder Prosus voerde de schaarse stijgers in de AEX aan.

9 uur geleden
Minister: Duitsland heeft 'update' van strategie rond China nodig

BEIJING (ANP/AFP) - De strategie van Duitsland rond China heeft een "update" nodig, waarbij meer naar de langere termijn en meer naar de Europese belangen wordt gekeken. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gezegd op de eerste dag van zijn bezoek aan China. Habeck was daar op een receptie van de Duitse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing.

10 uur geleden
Farmaceut Gilead zet opmars voort op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Gilead Sciences behoorde vrijdag opnieuw tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse farmaceut won een dag eerder al 8,5 procent en kreeg er nu 3 procent bij. Beleggers reageerden positief op de goede resultaten van de eerste grote proef van Gilead met zijn hiv-medicijn Lenacapavir. Volgens het bedrijf kan het middel 100 procent van de hiv-besmettingen bij vrouwen en tienermeisjes in Afrika voorkomen. Ook hoeft het middel slechts twee keer per jaar ingespoten te worden, waarmee het makkelijker te gebruiken is dan andere hiv-medicijnen.

11 uur geleden
Van Rij aan nieuw kabinet: neem zorgen Booking.com serieus

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst naar het nieuwe kabinet, waarvan hij de plannen niet wil recenseren. Wel ziet hij in het coalitieakkoord "een aantal goede teksten over ondernemen en het belang van ondernemen en het vestigingsklimaat".

12 uur geleden