Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan GL en PvdA voor aanpak belastingontwijking grootaandeelhouders

Plan GL en PvdA voor aanpak belastingontwijking grootaandeelhouders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA komen met een initiatiefwetsvoorstel om belastingontwijking door directeur-grootaandeelhouders (dga's) aan te pakken. Dat moet de staatskas volgens berekening van de beide partijen jaarlijks bijna driekwart miljard euro opleveren.

Met het plan worden regelingen aangepakt die volgens de beide partijen belastingontwijking mogelijk maken via box 2. Vooral directeur-grootaandeelhouders (mensen die minimaal 5 procent aandelen van de bv of nv bezitten waarvoor ze werken) betalen belasting via deze box.

Met het voorstel wordt geregeld dat directeur-grootaandeelhouders zichzelf niet meer een laag loon kunnen geven. Daardoor bestaat een groter deel van hun inkomen uit winst waarover minder belasting hoeft te worden betaald. Verder wil het voorstel de mogelijkheden beperken voor dga's om weinig salaris te krijgen en veel geld te lenen van het eigen bedrijf. Daardoor dragen ze ook minder af aan de fiscus.

Erf- en schenkbelasting

Ook willen PvdA en GroenLinks met het voorstel verhinderen dat dga's de erf- en schenkbelasting nog gebruiken om belasting te ontwijken. Ze stellen ook voor om de belastingtarieven in box 2 gelijk te trekken met die in box 1. Daardoor zouden dga's niet meer minder belasting hoeven te betalen dan werknemers met eenzelfde inkomen.

"Met dit wetsvoorstel zorgen we ervoor dat ook vermogenden een eerlijke bijdrage leveren aan onze collectieve voorzieningen, zoals onderwijs en zorg", aldus Henk Nijboer (PvdA). Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) wordt met het initiatiefwetsvoorstel een deel van de gaten in de 'pretbox' gedicht, maar is voor de lange termijn is een grondige stelselwijziging nodig.

Progressieve vermogensbelasting

Begin vorige maand kwamen PvdA, GroenLinks en SP ook al met een eigen wetsvoorstel voor een 'progressieve vermogensbelasting'. Dat betekent hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting erover moet worden betaald. Mensen met weinig vermogen zouden volgens het plan worden ontzien.

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wees er onlangs in het tv-programma Buitenhof op dat Nederland vergeleken met omringende landen minder belasting heft op vermogens van particulieren en meer op inkomen uit arbeid. Hij noemde dat geen goede ontwikkeling.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geƫindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

32 minuten geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

1 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

2 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

2 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

2 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

3 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

4 uur geleden