Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PKN: overweeg kerk open te stellen voor middelbare scholen

PKN: overweeg kerk open te stellen voor middelbare scholen

UTRECHT (ANP) - Protestantse kerken kunnen mogelijk worden gebruikt als tijdelijke lokalen voor middelbare scholen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept de aangesloten gemeenten op "serieus te overwegen de gebouwen open te stellen voor het voortgezet onderwijs. Wij vinden dat een mooie beweging, we willen een kerk zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders", laat het bestuur van de landelijke kerkorganisatie weten.

De uiteindelijke beslissing is aan de kerkenraden zelf, benadrukt de PKN. De organisatie bezit 2149 kerkgebouwen verspreid over Nederland. Scholen zouden niet alleen vergaderruimten kunnen gebruiken maar ook de kerkzalen. Daar heeft de PKN geen bezwaar tegen.

De Rooms-Katholieke Kerk laat het aan de parochies over om ruimtes beschikbaar te stellen. Maar de kerkzaal zelf kan daar niet voor worden gebruikt, "dat is gewijde ruimte".

Het voortgezet onderwijs is nog dicht. Het kabinet bekijkt in de komende dagen of het mogelijk is de middelbare scholen weer te openen, geheel of gedeeltelijk. De koepel van middelbare scholen, de VO-raad, wil dat scholen geld krijgen om alternatieve ruimtes te huren zoals zalen in theaters en hotels. Daar zouden leerlingen en leraren gemakkelijker 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden dan in de school zelf. Eerder bood onder meer bioscoopketen Pathé ruimte aan voor middelbare scholen. Ook TheaterHangaar Events in Katwijk, waar jarenlang de musical Soldaat van Oranje te zien was, is eventueel beschikbaar.

Meer uit Binnenland

Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

27 minuten geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af.

4 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

10 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

10 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

14 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

15 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

16 uur geleden