Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Piloten vergelijken toestand Oekraïne met aanloop naar MH17-ramp

Piloten vergelijken toestand Oekraïne met aanloop naar MH17-ramp

BRUSSEL (ANP) - De gevaren van vliegen boven Oekraïne worden net als bij de ramp met vlucht MH17 onderschat, vrezen internationale pilotenorganisaties. Ze roepen betrokken landen op niet te aarzelen om bijvoorbeeld hun luchtruim te sluiten.

Boven Oekraïne hangt opnieuw de dreiging van geweld nu Rusland een grote troepenmacht aan de grens heeft samengetrokken en oorlogstaal uitslaat. De spanningen tussen Rusland en het Westen strekken zich nu uit over een nog veel groter gebied dan in 2014 toen MH17 uit de lucht werd geschoten, stellen de mondiale pilotenbond IFALPA en de Europese ECA.

De toestand doet hen denken aan die aan de vooravond van de ramp. Ze zijn "uiterst bezorgd" dat "hetzelfde valse gevoel van veiligheid" landen en vliegmaatschappijen ervan weerhoudt de luchtvaart boven het gebied te staken. Toen werd het risico onderschat dat een burgervliegtuig voor een vijandelijk toestel zou worden aangezien en zou worden bestookt of zelfs neergehaald. En dat kan nu weer misgaan, waarschuwen IFALPA en ECA. Ze roepen landen en vliegmaatschappijen op om te leren van het lot van MH17 en "bij twijfel altijd de veiligste keuze te maken".

Sinds 2014 mijden luchtvaartmaatschappijen het oosten van Oekraïne en de Krim, waar Russischgezinde rebellen en Rusland de dienst uitmaken. Over de rest van Oekraïne wordt nog wel gevlogen.

Meer uit Buitenland

Japanse maanlander weer aan

TOKIO (ANP/AFP) - De motor van de Japanse maanlander SLIM doet het weer. De lander die eind januari op de maan is gearriveerd had twee weken lang geen enkele communicatie meer met het Japanse ruimtevaartprogramma Jaxa. Dat maakte maandag bekend dat de SLIM weer reageert en de maannacht heeft overleefd en dus niet verloren is.

24 minuten geleden
Israëlische industrieminister ontmoet Saudische collega

DUBAI (ANP/RTR) - De Israëlische minister van Industrie en Economische Zaken Nir Barkat heeft in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gesproken met zijn Saudische collega Majid bin Abdullah al Qasabi. Beiden waren naar de emiraten gekomen voor een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

51 minuten geleden
Boeren naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Meerdere konvooien van landbouwvoertuigen met boeren die in Brussel gaan betogen, belemmeren in de ochtendspits het verkeer. De politie heeft aangeraden niet met de auto naar het centrum te komen en er zijn belangrijke verkeerstunnels in de richting van het centrum afgesloten. Verscheidene boerenbonden vinden dat de Europese Commissie geen concrete maatregelen heeft genomen om de problemen van de landbouwsector aan te pakken. Om dat af te dwingen, betogen boeren in België sinds begin deze maand.

58 minuten geleden
Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

2 uur geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

3 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

5 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

6 uur geleden