Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Piloten vergelijken toestand Oekraïne met aanloop naar MH17-ramp

Piloten vergelijken toestand Oekraïne met aanloop naar MH17-ramp

BRUSSEL (ANP) - De gevaren van vliegen boven Oekraïne worden net als bij de ramp met vlucht MH17 onderschat, vrezen internationale pilotenorganisaties. Ze roepen betrokken landen op niet te aarzelen om bijvoorbeeld hun luchtruim te sluiten.

Boven Oekraïne hangt opnieuw de dreiging van geweld nu Rusland een grote troepenmacht aan de grens heeft samengetrokken en oorlogstaal uitslaat. De spanningen tussen Rusland en het Westen strekken zich nu uit over een nog veel groter gebied dan in 2014 toen MH17 uit de lucht werd geschoten, stellen de mondiale pilotenbond IFALPA en de Europese ECA.

De toestand doet hen denken aan die aan de vooravond van de ramp. Ze zijn "uiterst bezorgd" dat "hetzelfde valse gevoel van veiligheid" landen en vliegmaatschappijen ervan weerhoudt de luchtvaart boven het gebied te staken. Toen werd het risico onderschat dat een burgervliegtuig voor een vijandelijk toestel zou worden aangezien en zou worden bestookt of zelfs neergehaald. En dat kan nu weer misgaan, waarschuwen IFALPA en ECA. Ze roepen landen en vliegmaatschappijen op om te leren van het lot van MH17 en "bij twijfel altijd de veiligste keuze te maken".

Sinds 2014 mijden luchtvaartmaatschappijen het oosten van Oekraïne en de Krim, waar Russischgezinde rebellen en Rusland de dienst uitmaken. Over de rest van Oekraïne wordt nog wel gevlogen.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

6 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

6 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

7 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

7 uur geleden