Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Piloten overspoelen rekruteerders in strijd om plek in cockpit

Piloten overspoelen rekruteerders in strijd om plek in cockpit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn wereldwijd erg veel piloten die moeilijk aan een baan kunnen komen. Dat zegt de topman van de Britse luchtvaartrekruteerder Goose Recruitment in een interview met persbureau Bloomberg. Door de coronapandemie werd en wordt er veel minder gevlogen en piloten worden steeds wanhopiger om hun carrière te redden.

"Voor corona keken de meeste piloten van luchtvaartmaatschappijen neer op het vliegen van vracht", zegt Mark Charman, topman van Goose Recruitment. Dat is nu anders. Op een vacature voor dertig Boeing 737-vrachtpiloten van het bedrijf reageerden binnen twee dagen 400 piloten. "De meesten van hen vlogen in passagiersvliegtuigen."

Wasinc International, dat piloten rekruteert voor Chinese en Japanse luchtvaartmaatschappijen, hoeft geen reclame meer te maken voor vacatures. Het bedrijf krijgt al talloze e-mails van werkloze sollicitanten. "Dertig keer zoveel als voor de crisis", zegt topman Dave Ross van Wasinc.

Banenverlies

Uit een onderzoek van afgelopen januari bleek dat meer dan de helft van de piloten voor commerciële maatschappijen hun beroep op dat moment niet uitoefende. Vorig jaar verloren 150.000 werknemers tijdelijk of permanent hun baan bij de vier grootste luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten.

Luchtvaartpiloten moeten doorgaans twee bekwaamheidscontroles per jaar afwerken. Daarnaast zijn er aanvullende eisen voor vaardigheden die aan specifieke toestellen zijn gekoppeld. Die kunnen binnen een of twee jaar verlopen. Volgens de rekruteerders zijn er inmiddels piloten die een andere baan gaan zoeken omdat de vooruitzichten op de korte termijn somber zijn.

De sector verwacht overigens niet dat het overschot aan piloten lang zal aanhouden. "Ik denk niet dat we kunnen vermijden dat er misschien over minder dan een jaar een tekort zal zijn", zegt Dave Ross van rekruteerder Wasinc. Dat komt omdat er snel meer piloten nodig zullen zijn als de sector zich herstelt van de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Google brengt eerste smartwatch naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Google brengt voor het eerst in Nederland een smartwatch op de markt. De Pixel Watch 2 kost 399 euro en is vanaf volgende week beschikbaar.

1 minuut geleden
PFAS-maker 3M teleurgesteld dat Nederland naar rechter stapt

BRUSSEL (ANP) - Chemieconcern 3M betreurt dat Nederland samen met Vlaanderen in de rechtszaal wil afdwingen dat de PFAS-fabrikant de giftige stoffen opruimt die het jarenlang in de Schelde heeft geloosd. De kwestie had beter kunnen worden opgelost door erover te praten, meent het bedrijf.

14 minuten geleden
Doorstart Vacansoleil verloopt 'voorspoedig', serieuze biedingen

EINDHOVEN (ANP) - Het proces om tot een doorstart te komen van het vorige week failliet verklaarde Vacansoleil verloopt "voorspoedig", meldt curator Lodewijk Hox. "Inmiddels zijn er serieuze biedingen binnengekomen bij de curatoren", staat in een verklaring.

15 minuten geleden
Prada ontwerpt ruimtepakken voor maanmissie NASA-astronauten

MILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.

38 minuten geleden
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."

52 minuten geleden
Wall Street toont herstel, ondanks tegenvallend banencijfer ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geopend, na de forse verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Dat viel veel zwakker uit dan verwacht.

1 uur geleden
Cryptobedrijven krijgen kosten DNB-toezicht 2021 terugbetaald

ROTTERDAM (ANP) - Cryptobedrijven hoeven niet op te draaien voor de toezichtkosten die de Nederlandsche Bank (DNB) bij hen in 2021 in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald.

2 uur geleden