
Philips ziet omzet en winst dalen door coronavirus
AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal minder afgezet als gevolg van het coronavirus. Ook was de onderneming minder winstgevend. In de tweede jaarhelft hoopt Philips wel weer te kunnen groeien, zodat over heel dit jaar een bescheiden groei van de vergelijkbare omzet en de winstmarge de boeken in kan. Specifieker dan dat wil het bedrijf nog niet worden met zijn verwachtingen voor dit jaar.
Philips merkte dat de vraag in heel het eerste kwartaal sterk beïnvloed werd door de corona-uitbraak, eerst in China en later ook in Europa en de rest van de wereld. Zo kreeg het bedrijf fors meer orders binnen voor professionele producten, waaronder beademingsapparatuur en beeldvormingsapparatuur die gebruikt kan worden bij het stellen van diagnoses zoals CT-scanners. De vraag naar die laatste apparaten kwam vooral uit China en nam gaandeweg de periode weer af.
Met name beademingsapparatuur is belangrijk voor Philips. Het bedrijf investeert ruim 100 miljoen euro om de productie van die apparaten uit te breiden.
Verzorgingsproducten
Door de uitbraak van het coronavirus nam de verkoop van verzorgingsproducten af. Philips verwacht dat dit ook in het lopende kwartaal nog zo is aangezien de hele wereld nog wel even bezig is met de pandemie. Voor de Personal Health-tak verwacht het bedrijf een "sterke" omzetdaling terwijl bij Diagnosis & Treatment een afname van de omzet van net geen 10 procent wordt voorzien. Die tak wordt geholpen door een "aanzienlijke stijging" van de omzet bij de afdeling Connected Care.
De vergelijkbare omzet daalde door de uitbraak met 2 procent tot 4,2 miljard euro. Wel kreeg Philips in verhouding tot het eerste kwartaal van vorig jaar bijna een kwart meer orders binnen. De winst kwam uit op 42 miljoen euro. Dat was in de eerste drie maanden van vorig jaar nog 171 miljoen euro.
In de tweede jaarhelft hoopt Philips weer te kunnen groeien en de winstgevendheid weer op peil te kunnen brengen. De voorwaarden daarvoor zijn het uitleveren van het volledige orderboek als gepland en de terugkeer van de consumentenvraag wat Philips in China al zag gebeuren. Ook moeten ziekenhuizen zich weer meer kunnen richten op andere ziektes dan corona.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
7 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
13 uur geleden