Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips zet herstel voort op Damrak, EDF keldert in Parijs

Philips zet herstel voort op Damrak, EDF keldert in Parijs

AMSTERDAM (ANP) - Philips zette vrijdag het herstel voort op de Amsterdamse beurs, na de zware koersval eerder deze week. In Parijs ging het Franse energieconcern EDF hard onderuit na het loslaten van de winstverwachting. Ook Air France-KLM werd lager gezet na het nieuws dat Pieter Elbers volgend jaar vertrekt als baas van luchtvaartmaatschappij KLM.

De chip- en techbedrijven stonden daarnaast onder druk door de terugkeer van de rentevrees op Wall Street. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en met name voor de snelgroeiende techbedrijven. Verder werd gewacht op de resultaten van grote Amerikaanse banken, waarmee het cijferseizoen op Wall Street officieel wordt afgetrapt.

Philips voerde de stijgers aan in de AEX met een plus van dik 3 procent. Analisten van de Britse bank HSBC schroefden hun aanbeveling voor het zorgtechnologieconcern op. Philips toonde donderdag al wat herstel na de koersval op woensdag die volgde op een omzetwaarschuwing van het bedrijf.

Goedkope kernenergie

EDF kelderde 15,5 procent. Het Franse staatsbedrijf heeft van de regering de opdracht gekregen om meer van zijn goedkope kernenergie aan kleinere rivalen te verkopen om zo de sterke stijging van de elektriciteitsprijzen in het land te beteugelen. Het bedrijf schrapte vervolgens zijn winstverwachtingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 787,02 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1084,23 punten, mede door een opvallend koersverlies van bijna 10 procent voor laadpalenmaker Alfen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,7 procent.

Chipbedrijven

ASMI en ASML verloren ruim 2 procent. De chipbedrijven waren donderdag nog de sterkste stijgers. Chiptoeleverancier Besi, die een dag eerder al bijna 10 procent aan waarde won, klom 0,2 procent. Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van bijna 5 procent.

Air France-KLM verloor ruim 2 procent in de MidKap. Volgens de raad van commissarissen van KLM is "in goed overleg" besloten om Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af. In 2019 was er al veel te doen over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Elbers lag meermaals dwars bij plannen van de directie van Air France-KLM die de autonomie van KLM zouden inperken.

De euro was 1,1457 dollar waard tegen 1,1468 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 83 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 85,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Congres VS wil baas CrowdStrike horen na computerstoringen

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft topman George Kurtz van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike gevraagd om te getuigen over een gebrekkige software-update die wereldwijd grote storingen veroorzaakte.

3 uur geleden
Chipmaker NXP ziet winst en omzet dalen door 'uitdagende' markt

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst en omzet behaald. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf, dat een beursnotering in New York heeft, spreekt van "uitdagende" marktomstandigheden. Toch verwacht NXP in het huidige kwartaal weer te kunnen groeien.

7 uur geleden
Mattel grote winnaar op Wall Street door overnamespeculaties

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel stond maandag in het middelpunt van de belangstelling op Wall Street door overnamespeculaties. Investeringsmaatschappij L Catterton zou een bod op het bedrijf, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, hebben uitgebracht, zo meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws en sloot ruim 15 procent hoger.

8 uur geleden
Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

9 uur geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

11 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

12 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

14 uur geleden