Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips zet herstel voort op Damrak, EDF keldert in Parijs

Philips zet herstel voort op Damrak, EDF keldert in Parijs

AMSTERDAM (ANP) - Philips zette vrijdag het herstel voort op de Amsterdamse beurs, na de zware koersval eerder deze week. In Parijs ging het Franse energieconcern EDF hard onderuit na het loslaten van de winstverwachting. Ook Air France-KLM werd lager gezet na het nieuws dat Pieter Elbers volgend jaar vertrekt als baas van luchtvaartmaatschappij KLM.

De chip- en techbedrijven stonden daarnaast onder druk door de terugkeer van de rentevrees op Wall Street. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en met name voor de snelgroeiende techbedrijven. Verder werd gewacht op de resultaten van grote Amerikaanse banken, waarmee het cijferseizoen op Wall Street officieel wordt afgetrapt.

Philips voerde de stijgers aan in de AEX met een plus van dik 3 procent. Analisten van de Britse bank HSBC schroefden hun aanbeveling voor het zorgtechnologieconcern op. Philips toonde donderdag al wat herstel na de koersval op woensdag die volgde op een omzetwaarschuwing van het bedrijf.

Goedkope kernenergie

EDF kelderde 15,5 procent. Het Franse staatsbedrijf heeft van de regering de opdracht gekregen om meer van zijn goedkope kernenergie aan kleinere rivalen te verkopen om zo de sterke stijging van de elektriciteitsprijzen in het land te beteugelen. Het bedrijf schrapte vervolgens zijn winstverwachtingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 787,02 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1084,23 punten, mede door een opvallend koersverlies van bijna 10 procent voor laadpalenmaker Alfen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,7 procent.

Chipbedrijven

ASMI en ASML verloren ruim 2 procent. De chipbedrijven waren donderdag nog de sterkste stijgers. Chiptoeleverancier Besi, die een dag eerder al bijna 10 procent aan waarde won, klom 0,2 procent. Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van bijna 5 procent.

Air France-KLM verloor ruim 2 procent in de MidKap. Volgens de raad van commissarissen van KLM is "in goed overleg" besloten om Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af. In 2019 was er al veel te doen over de herbenoeming van Elbers na zijn eerste termijn. Elbers lag meermaals dwars bij plannen van de directie van Air France-KLM die de autonomie van KLM zouden inperken.

De euro was 1,1457 dollar waard tegen 1,1468 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 83 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 85,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

2 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

11 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

13 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

15 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

17 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

18 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

19 uur geleden