Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips weer in schijnwerpers op Beursplein 5

Philips weer in schijnwerpers op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips staat dinsdag weer volop in de schijnwerpers. Het zorgtechnologiefonds breidt een eerdere terugroepactie voor bepaalde ademhalingsapparaten uit vanwege problemen met plastic materialen. Het gaat volgens de Amerikaanse toezichthouder om circa 1700 apparaten die nu wereldwijd worden teruggeroepen. Eerder waren dat er 43.

De motor van deze machines kan plastic bevatten dat hiervoor niet geschikt is, waardoor chemische stoffen kunnen vrijkomen. Ook kunnen de apparaten daardoor uitvallen tijdens het gebruik. Eerder was al bekend dat het isolatieschuim in apneu-apparaten kon afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers tot gevolg. Philips is nu bezig met een terugroepactie van die machines. Er moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten worden vervangen.

Het aandeel Philips staat sinds de problemen met de slaapapneuapparaten onder grote druk. De kwestie kostte het bedrijf al honderden miljoenen euro's, los van de claims tegen het bedrijf. Topman Frans van Houten kondigde eerder deze maand aan vervroegd te zullen vertrekken.

Energiefondsen

Verder zal de aandacht uitgaan naar energiefondsen, nu de olieprijzen weer zijn opgelopen. Dat komt vooral door zorgen over de leveringszekerheid door de onrust in Libiƫ en de mogelijke productiebeperking die landen van oliekartel OPEC zouden overwegen. Frankrijk waarschuwt ondertussen bedrijven dat energie komende winter mogelijk wordt gerantsoeneerd. De Franse premier Elisabeth Borne roept het Franse bedrijfsleven dan ook op zoveel mogelijk energie te besparen.

De olieprijzen zakten dinsdag voorbeurs wel weer wat weg na de opleving een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 96,95 dollar. Voor een vat Brentolie moest 104,49 dollar worden betaald. Dat betekende een daling met 0,5 procent.

CBS-cijfers

Op Beursplein 5 kwam een aantal kleinere fondsen met nieuws. De Enschedese producent van waterzuiveringstechnologie NX Filtration zag in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet groeien, maar maakte ook meer kosten. Energiespecialist Alfen maakte bekend een omvangrijke opdracht in Zweden te hebben binnengesleept.

Verder verwerken beleggers nieuwe CBS-cijfers over de afzetprijzen in de Nederlandse industrie. Ook maakte het statistiekbureau bekend dat de stemming onder ondernemers in de industrie minder werd.

De euro was voorbeurs nagenoeg evenveel waard als de dollar.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

6 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

8 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

10 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

10 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

21 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden