Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips waarschijnlijk gegroeid, maar alle ogen op apneukwestie

Philips waarschijnlijk gegroeid, maar alle ogen op apneukwestie

AMSTERDAM (ANP) - Philips lijkt ook het afgelopen kwartaal duidelijk meer te hebben verdiend aan zijn producten. Volgens analisten van ING is het zelfs mogelijk dat het zorgtechnologieconcern maandag zijn groeiverwachting voor het hele jaar weer gaat opschroeven, zoals in de zomer ook al gebeurde. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zal dit goede nieuws toch overschaduwd worden door de aanhoudende problemen met de slaapapneu-apparaten.

Kenners gaan ervan uit dat Philips maandag bij de bekendmaking van de cijfers weinig nieuws zal melden over de slaapapneu-affaire. Maar VEB-directeur Gerben Everts vindt dat het bedrijf wel met nieuwe informatie moet komen. "Het oplossen van dit grote probleem uit het verleden gaat ze veel meer goed doen dan een paar procent groei. Het bestuur moet zelf gaan uitstralen dat het verantwoordelijk is voor de afwikkeling. Dat kan klanten en beleggers vertrouwen geven."

De slaapapneukwestie houdt Philips al jaren in zijn greep, sinds het moment dat het bedrijf miljoenen defecte apparaten moest terugroepen omdat isolatieschuim kon afbrokkelen. Philips meldde zelf dat het van de meeste slaapapneu-apparaten onwaarschijnlijk is dat ze merkbare gezondheidsschade veroorzaken, maar de Amerikaanse toezichthouder FDA vond dat onderzoek onvoldoende en vroeg om aanvullende onderzoeken. De extra tests leveren volgens ING hoe dan ook vertraging op voor de afhandeling van dit dossier. Philips-topman Roy Jakobs zei eind vorige maand ervan uit te gaan dat de kwestie mogelijk nog zeven jaar voortsleept. Dat noemt Everts "een rode vlag". "Dit moet komend jaar zijn opgelost."

Reservering voor schadeclaims

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf reserveerde eerder ruim een half miljard euro voor schadeclaims uit de Verenigde Staten. In september kwam Philips voor ongeveer dat bedrag al een Amerikaanse schikking overeen, maar daarnaast dreigen er nog meer claims vanwege gezondheidsschade.

Beleggers zullen gespannen kijken naar de nieuwste cijfers. De over het algemeen goede resultaten van dit jaar hebben Philips zo'n 30 procent meer waard gemaakt op de beurs. De koers ging wel onderuit op de dag dat FDA bepaalde dat extra onderzoeken nodig waren. Vergeleken met vlak voor dat moment zijn de aandelen nu ongeveer 7 procent minder waard.

Omzetgroei

Philips meldde over het tweede kwartaal al een omzetgroei van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Analisten gaan nu voor het derde kwartaal in doorsnee uit van een plus van ongeveer 7 procent.

Meer uit Financieel

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

1 uur geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

1 uur geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

2 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

3 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

3 uur geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

3 uur geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

4 uur geleden