Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips vindt weg omhoog op positief Damrak

Philips vindt weg omhoog op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips eindigde maandag bovenaan de AEX-index op het Damrak, na een stevig koersverlies eerder op de dag. Het zorgtechnologieconcern, dat al jaren kampt met een grote terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten en claims vanwege gezondheidsschade, boekte afgelopen kwartaal weer winst. Vorig jaar leed het concern nog een miljardenverlies vanwege de terugroepactie.

Dankzij de verbeterde prestaties schroefde Philips de verwachtingen voor de omzet en de winstgevendheid voor het hele jaar op. Analisten van investeringsbank Jefferies spraken van meevallende cijfers. Het aandeel werd ruim 2 procent hoger gezet.

Rentebesluit

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, sloot met een winst van 0,4 procent op 719,18 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap eindigde een fractie hoger op 776,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent.

De beurzen bleven in de greep van de oorlog tussen Israël en Hamas en de oplopende rentetarieven. Ook komen later deze week nog veel grote bedrijven met resultaten en maakt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag het rentebesluit bekend.

Zeventiende

Verzekeraar ASR stond onderaan de AEX met een min van 1,3 procent. In de MidKap won Basic-Fit 0,9 procent. De fitnessketen zakte vrijdag bijna 9 procent na een tegenvallend kwartaalrapport. Analisten van investeringsbank Berenberg verlaagden hun koersdoel.

Ajax won 0,9 procent ondanks de tegenvallende sportieve prestaties van de beursgenoteerde voetbalclub. Ajax leed zondag tegen FC Utrecht de vierde nederlaag op rij en staat op de zeventiende plaats in de eredivisie.

Dosering

Vivoryon steeg 5,7 procent. De biotechnoloog, die een alzheimermedicijn in ontwikkeling heeft, meldde een positieve uitkomst van een onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar de omvang van de dosering in de klinische studies.

De euro was 1,0597 dollar waard, tegen 1,0589 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 86,41 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 90,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Apple toont herstel op afwachtend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Apple vertoonde maandag herstel op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern onthulde op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem. Ook presenteerde het bedrijf nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en kondigde het een samenwerking aan met AI-bedrijf OpenAI. Beleggers waren maandag niet onder de indruk van de plannen, maar het aandeel won dinsdag bij de opening 1,7 procent.

22 minuten geleden
DAF treft schikking met duizend kopers van trucks om kartel

EINDHOVEN (ANP) - Vrachtwagenfabrikant DAF heeft een schikking getroffen met een groep bedrijven die benadeeld zijn door verboden prijsafspraken. De Nederlandse bouwer van trucks maakte deel uit van een kartel dat tussen 1997 en 2011 de prijzen opdreef voor vrachtwagens. Met ongeveer duizend Nederlandse afnemers heeft DAF nu een akkoord gesloten over een schadevergoeding.

1 uur geleden
VDL zegt 1600 banen te redden bij overname busproducent Van Hool

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL neemt definitief onderdelen van de failliete Belgische busfabrikant Van Hool over. Daarmee zegt het Eindhovense bedrijf 1600 banen in de Europese bussenindustrie te redden.

1 uur geleden
Intel schort bouw nieuwe chipfabriek Israël op

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipbedrijf Intel schort de bouw van een grote nieuwe chipfabriek in Israël op. Met die fabriek zijn miljarden dollars gemoeid. Intel gaf geen concrete reden voor het besluit.

1 uur geleden
Moody's ziet Franse verkiezingen als risico voor kredietrating

PARIJS (ANP/AFP) - Het onverwachte besluit van de Franse president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven na zijn nederlaag bij de Europese verkiezingen vergroot de risico's voor de kredietwaardigheid van Frankrijk door politieke instabiliteit. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's.

2 uur geleden
Energie-Nederland verliest rechtszaak over overvol stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Brancheorganisatie Energie-Nederland heeft in een rechtszaak tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de problemen met het overvolle stroomnet ongelijk gekregen, zo oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag. Dit houdt in dat netbeheerders grote bedrijven nu definitief kunnen verplichten om tegen een vergoeding een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Hierdoor moet meer ruimte komen voor nieuwe aansluitingen.

3 uur geleden
AFM waarschuwt voor te grote jubelstemming op aandelenbeurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen breken record na record en dat is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het gevaar van overwaardering op de loer ligt, met name bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen abrupt dalen kan ook de financiële stabiliteit in het geding komen, schrijft de toezichthouder in een nieuw risicorapport.

3 uur geleden