Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips toont wat herstel in licht lagere Amsterdamse AEX

Philips toont wat herstel in licht lagere Amsterdamse AEX

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips toonde donderdag wat herstel van de forse verliezen begin deze week door de problemen met zijn beademingsapparatuur. Elders op het Damrak maakte Lucas Bols een koerssprong dankzij sterke resultaten van de drankenproducent. De Amsterdamse AEX-index liet een klein verlies zien.

De AEX eindigde 0,3 procent lager op 825,06 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 1069,58 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,5 procent.

Philips dikte 1,6 procent aan en was koploper bij de hoofdfondsen. Het aandeel kelderde begin deze week nog ruim 10 procent na berichten dat de Amerikaanse waakhond FDA de fabriek bezocht waar Philips zijn slaapapneu-apparaten maakt en daar meer problemen vond. Grootste daler in de AEX was betalingsverwerker Adyen met een min van 2 procent, gevolgd door olie- en gasconcern Shell dat 1,9 procent inleverde.

Unilever

Just Eat Takeaway steeg 0,4 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl heeft geen plannen om zijn Amerikaanse dochteronderneming Grubhub te verkopen. Volgens topman Jitse Groen is het bedrijf wel actief op zoek naar samenwerkingspartners. Just Eat Takeaway werd recent door investeerders opgeroepen om het net overgenomen Grubhub weer snel af te stoten.

Unilever verloor 1,1 procent. Bij het sluiten van de beurshandel werd formeel bekend dat het levensmiddelenbedrijf zijn theedivisie verkoopt aan investeerder CVC Capital Partners voor 4,5 miljard euro. Bronnen hadden al gemeld dat die deal aanstaande was.

Lucas Bols

Bij de kleinere bedrijven was Lucas Bols een uitblinker met een plus van 8,5 procent. De dranken- en likeurenproducent zag de omzet in de afgelopen zes maanden met 70 procent stijgen, mede dankzij de heropening van de horeca. InPost (min 15 procent) zette de daling voort in de MidKap. Het Poolse pakketkluisjesbedrijf kelderde een dag eerder al meer dan 13 procent na een verlaging van de vooruitzichten.

In Londen ging Royal Mail bijna 10 procent omhoog. Het Britse postbedrijf verhoogde zijn winstverwachting en gaat eigen aandelen inkopen en speciaal dividend uitkeren. Thyssenkrupp klom 6 procent in Frankfurt dankzij goed ontvangen jaarcijfers. Ook bevestigde het Duitse industrieconcern zijn waterstofdivisie apart naar de beurs te willen brengen.

De euro was 1,1353 dollar waard, tegen 1,1310 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 78,75 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 80,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

58 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

1 uur geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

1 uur geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

2 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

4 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

4 uur geleden