Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips toont wat herstel in licht lagere Amsterdamse AEX

Philips toont wat herstel in licht lagere Amsterdamse AEX

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips toonde donderdag wat herstel van de forse verliezen begin deze week door de problemen met zijn beademingsapparatuur. Elders op het Damrak maakte Lucas Bols een koerssprong dankzij sterke resultaten van de drankenproducent. De Amsterdamse AEX-index liet een klein verlies zien.

De AEX eindigde 0,3 procent lager op 825,06 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 1069,58 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 0,5 procent.

Philips dikte 1,6 procent aan en was koploper bij de hoofdfondsen. Het aandeel kelderde begin deze week nog ruim 10 procent na berichten dat de Amerikaanse waakhond FDA de fabriek bezocht waar Philips zijn slaapapneu-apparaten maakt en daar meer problemen vond. Grootste daler in de AEX was betalingsverwerker Adyen met een min van 2 procent, gevolgd door olie- en gasconcern Shell dat 1,9 procent inleverde.

Unilever

Just Eat Takeaway steeg 0,4 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl heeft geen plannen om zijn Amerikaanse dochteronderneming Grubhub te verkopen. Volgens topman Jitse Groen is het bedrijf wel actief op zoek naar samenwerkingspartners. Just Eat Takeaway werd recent door investeerders opgeroepen om het net overgenomen Grubhub weer snel af te stoten.

Unilever verloor 1,1 procent. Bij het sluiten van de beurshandel werd formeel bekend dat het levensmiddelenbedrijf zijn theedivisie verkoopt aan investeerder CVC Capital Partners voor 4,5 miljard euro. Bronnen hadden al gemeld dat die deal aanstaande was.

Lucas Bols

Bij de kleinere bedrijven was Lucas Bols een uitblinker met een plus van 8,5 procent. De dranken- en likeurenproducent zag de omzet in de afgelopen zes maanden met 70 procent stijgen, mede dankzij de heropening van de horeca. InPost (min 15 procent) zette de daling voort in de MidKap. Het Poolse pakketkluisjesbedrijf kelderde een dag eerder al meer dan 13 procent na een verlaging van de vooruitzichten.

In Londen ging Royal Mail bijna 10 procent omhoog. Het Britse postbedrijf verhoogde zijn winstverwachting en gaat eigen aandelen inkopen en speciaal dividend uitkeren. Thyssenkrupp klom 6 procent in Frankfurt dankzij goed ontvangen jaarcijfers. Ook bevestigde het Duitse industrieconcern zijn waterstofdivisie apart naar de beurs te willen brengen.

De euro was 1,1353 dollar waard, tegen 1,1310 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 78,75 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 80,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag ruim 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat, in geld uitgedrukt, om de grootste koerssprong ooit.

56 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

1 uur geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

2 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

2 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

2 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden