Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips stopt verkoop slaapapneu-machines in VS en schikt met FDA

Philips stopt verkoop slaapapneu-machines in VS en schikt met FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips stopt met de verkoop van nieuwe slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Dat maakte het zorgtechnologieconcern bekend bij de publicatie van zijn kwartaal- en jaarcijfers. Philips heeft daarbij een schikking getroffen met de Amerikaanse medische toezichthouder FDA, waarvoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal een last in de boeken heeft gezet van 363 miljoen euro.

Philips erkent bij die schikking (een zogeheten consent decree) met de FDA geen schuld of aansprakelijkheid. Het bedrijf heeft sinds 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten moeten terugroepen omdat isolatieschuim kon loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten. De affaire kostte Philips al honderden miljoenen aan vergoedingen voor de defecte machines.

Dienstverlening

Volgens Philips wordt nog gewerkt aan de definitieve voorwaarden van de schikking en zal die worden voorgelegd aan een Amerikaanse rechtbank voor goedkeuring. Totdat is voldaan aan die voorwaarden wordt de verkoop van nieuwe CPAP- en BiPAP-apparaten op de Amerikaanse markt dus stopgezet, aldus het bedrijf.

Philips blijft nog wel dienstverlening bieden in de Verenigde Staten aan bestaande slaapapneu- en ademhalingsapparaten bij zorgaanbieders en patiënten.

'Duidelijk pad'

"Het decreet zal Philips Respironics voorzien van een routekaart met gedefinieerde acties, mijlpalen en resultaten om de naleving van de wettelijke vereisten aan te tonen en de bedrijfsactiviteiten te herstellen", meldt Philips in de verklaring.

Topman Roy Jakobs spreekt van een "belangrijke stap met een duidelijk pad voorwaarts". Hij kan geen details geven over de schikking. Die worden pas gepubliceerd als de rechtbank goedkeuring heeft gegeven.

Herstructurering

Er loopt ook nog een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar Philips vanwege de kwestie. Ook hangt het bedrijf duizenden rechtszaken boven het hoofd van patiënten met gezondheidsklachten. Eerdere analyses en tests wezen volgens Philips uit dat er weinig kans zou zijn op merkbare gezondheidsschade.

Philips leed vorig jaar een nettoverlies van 463 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan de min van 1,6 miljard euro een jaar eerder. Naast kosten voor de slaapapneu-affaire heeft Philips ook te maken met uitgaven voor een grote herstructurering waarbij duizenden banen worden geschrapt. De omzet bedroeg vorig jaar bijna 18,2 miljard euro, tegen ruim 17,8 miljard euro in 2022.

Meer uit Financieel

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

49 minuten geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

2 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

4 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

4 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

5 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

6 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

7 uur geleden