Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd maandag flink meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die het zorgtechnologieconcern heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiƫnten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

De deal neemt voor Philips een groot deel van de onzekerheid rond de al een aantal jaar voortslepende affaire weg. Het aandeel werd na een vertraagde opening zo'n 33 procent hoger gezet en noteerde rond 9.45 uur dik 30 procent in de plus. Philips heeft sinds de affaire ruim de helft aan beurswaarde verloren en maakte met de huidige koerssprong een groot deel van dat koersverlies weer goed.

Philips kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. De kwestie heeft Philips naar eigen zeggen in totaal nu tussen de 4 miljard en 5 miljard euro gekost. Als gevolg van de schikking leed Philips in het eerste kwartaal een verlies van bijna 1 miljard euro. Voor het hele jaar rekent het bedrijf nog altijd op een omzetgroei van 3 tot 5 procent.

Exor

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 888,49 punten, onder aanvoering van Philips. De MidKap klom 0,8 procent tot 921,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor, dat een groot belang heeft in Philips, steeg bijna 4 procent. IMCD (plus 1,4 procent) toonde wat herstel. De chemicaliƫndistributeur verloor vrijdag nog bijna 5 procent, na teleurstellende resultaten. Chipbedrijf ASMI daalde 1,2 procent, na de koerswinst van ruim 7 procent op vrijdag die volgde op goed ontvangen kwartaalcijfers.

Signify en Liander

In de MidKap won Signify 1,4 procent. Het verlichtingsbedrijf kelderde vrijdag meer dan 11 procent, na tegenvallende cijfers. Alfen werd 12 procent meer waard. Het bedrijf en netbeheerder Liander zijn een nieuwe productiemethode overeengekomen om vocht in de transformatorstations van Pacto te voorkomen en de levering van de stations door Alfen te hervatten. In Parijs steeg Atos 16 procent, na berichten dat de Franse overheid delen van het noodlijdende IT-concern wil kopen.

De euro was 1,0723 dollar waard, tegen 1,0688 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent in prijs tot 83,06 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 88,52 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

11 minuten geleden
Reclameruimte NPO rond EK voetbal zo goed als uitverkocht

HILVERSUM (ANP) - De reclameblokken op de publieke omroep rond het EK voetbal van komende zomer zijn al zo goed als uitverkocht. Dat meldt de Stichting Etherreclame (Ster), die de reclameruimte voor de NPO verkoopt. "Een EK of WK is altijd een zeer interessant podium voor bedrijven. Maar door de nabijheid van het evenement in Duitsland was de inschatting dat die interesse alleen maar sterker zou zijn", laat een woordvoerster weten. Die verwachting is nog eens overtroffen.

44 minuten geleden
IEA stelt verwachtingen olievraag 2024 neerwaarts bij

PARIJS (ANP/AFP) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2024 minder snel zal groeien dan eerder gedacht. Dat is het gevolg van een verminderde vraag in het eerste kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door een zachte winter en een daling van het aantal dieselauto's wereldwijd.

49 minuten geleden
Reisorganisatie TUI boekt recordomzet door hogere prijzen

HANNOVER (ANP/RTR) - TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, behaalde afgelopen kwartaal een recordomzet. De van oorsprong Duitse touroperator profiteerde ook in het winterseizoen van de aanhoudende sterke vraag naar vakanties en de hogere prijzen. Ondanks de hogere prijzen en de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten is het bedrijf optimistisch over het aanstaande zomerseizoen.

1 uur geleden
Veel meer Visa-passen in Nederland om groter aantal betaalplekken

AMSTERDAM (ANP) - Veel meer Nederlanders hadden vorig jaar een pinpas of creditcard van Visa, meldt het betaalbedrijf. De toegenomen vraag naar de passen komt volgens Visa doordat mensen op meer plekken met een creditcard of de nieuwe pinpas van het bedrijf kunnen betalen.

2 uur geleden
Brussel verwacht lagere economische groei Nederland

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar minder hard dan gedacht, verwacht de Europese Commissie. Zij rekent nu op 0,8 procent groei in 2024 en 1,5 procent het jaar erop. Nederland presteert daarmee net iets onder het Europees gemiddelde, dat in 2024 uitkomt op 1 procent en in 2025 op 1,6.

2 uur geleden
Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.

2 uur geleden