Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips schikt weer voor miljoenen in VS om vermeende misleiding

Philips schikt weer voor miljoenen in VS om vermeende misleiding

AMSTERDAM (ANP) - Philips betaalt openbaar aanklagers in de Verenigde Staten ruim 24 miljoen dollar (24,1 miljoen euro) wegens vermeende misleiding van Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's. Met de schikking zetten het medisch-technologisch bedrijf en justitie in de VS een punt achter de kwestie. Aanklagers beschuldigden een dochteronderneming van Philips ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben omgekocht.

De beschuldigingen draaien om het voormalige Respironics, een bedrijf in beademingsapparatuur dat sinds 2007 in handen is van Philips. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt dat bedrijf ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben "betaald" met gratis informatie over de therapieën die artsen patiënten zoal voorschrijven, wat van pas kan komen bij marketing. In ruil daarvoor zouden de leveranciers claims hebben ingediend bij de zorgverzekeringsprogramma's Medicare, Medicaid en TRICARE voor beademingsapparatuur. Dat zou neerkomen op misleiding.

Met de schikking bekent het Philips-onderdeel geen schuld. Wel heeft het bedrijf beloofd mee te werken aan een vijfjarig traject dat is gericht op integer zakendoen. Het voormalige Respironics kijkt daarbij nog eens kritisch naar zijn deals met partijen die patiënten medische behandelingen voorschrijven. Ook staat het verkoopteam van het bedrijf onder toezicht.

De medewerker van Respironics die de vermeende fraude meldde bij de Amerikaanse autoriteiten krijgt een deel van de som geld die Philips betaalt. Het gaat om ongeveer 4,3 miljoen dollar, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Eerder deze week trof Philips al een schikking van 4,2 miljoen dollar met Amerikaanse aanklagers. Het bedrijf had het leger niet goed geïnformeerd over aanpassingen aan bepaalde medische apparatuur die de strijdkrachten gebruikten.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

6 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

9 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

10 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

23 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden