Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips ontvangt ruim half miljard euro van verzekeraars

Philips ontvangt ruim half miljard euro van verzekeraars

AMSTERDAM (ANP) - Philips ontvangt ruim een half miljard euro van zijn verzekeraars na de afwikkeling van het slaapapneuschandaal, komt naar voren uit de laatste kwartaalcijfers. Van de 816 miljoen euro operationele winst die het bedrijf in het tweede kwartaal in de boeken zette, is 538 miljoen euro verzekeringsgeld. Van dit bedrag heeft Philips al zo'n 150 miljoen euro binnen. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf nog 389 miljoen euro.

Het verzekeringsgeld is bedoeld als compensatie voor de kosten die Philips maakte tijdens het afwikkelen van alle problemen met de slaapapneu-apparaten van Respironics. Eerder dit jaar trof het zorgtechnologieconcern een schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten om patiënten te compenseren die letselschade opliepen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

Hoewel de kwartaalwinst van Philips flink is aangesterkt door de verzekeringsinkomsten, kostten de problemen bij Respironics het bedrijf in totaal tussen de 4 miljard en 5 miljard euro aan onder andere schikkingen, afboekingen en herstelkosten.

Orderaantallen gegroeid

Ook afgezien van de verzekeringsmeevaller heeft Philips een goed tweede kwartaal achter de rug. Zo zag het bedrijf voor het eerst in twee jaar de orderaantallen weer groeien, met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Philips-topman Roy Jakobs voelt zich "aangemoedigd" door de cijfers, vooral als hij naar de groei van Philips in Noord-Amerika kijkt. "Dat is duidelijk de sterkste markt ter wereld, daar is de grootste vraag naar gezondheidszorg." Van de bijna 4,5 miljard euro omzet die Philips in de voorbije drie maanden realiseerde, komt bijna 2 miljard euro uit Noord-Amerika.

Kredietwaardiger

Hoewel de schuld van Philips tegelijkertijd met ruim een half miljard euro is gestegen, wordt het zorgtechnologieconcern mede door de afwikkeling van de slaapapneu-affaire weer als kredietwaardiger beschouwd door zowel de toonaangevende kredietbeoordelaar S&P Global Ratings als branchegenoot Moody's Ratings.

Philips zag de orderaantallen in China wel dalen, maar toch denkt topman Roy Jakobs dat het land een groeimarkt gaat worden. "Ik ben sinds een week weer terug uit China en het is absoluut duidelijk dat het een aantrekkelijk land blijft", zegt hij. Dat de orderaantallen toch afnamen, komt volgens Jakobs mede door de anticorruptiemaatregelen van de Chinese overheid. Die beïnvloeden de orders van ziekenhuizen op de korte termijn. Tegelijkertijd komt er ook overheidssteun voor de zorgsector aan in China. "Dat is brandstof voor groei", zegt de topman.

Meer uit Gezond

Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

2 uur geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

3 uur geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

3 uur geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

6 uur geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

7 uur geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

8 uur geleden
Ministerie Volksgezondheid en zorgpartijen sluiten nieuw akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.

17 uur geleden