Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten. Het aandeel opende ruim 5 procent lager en zag het verlies in de eerste handelsminuten verder oplopen tot bijna 7 procent.

Volgens de FDA zijn in korte tijd veel meldingen binnengekomen over problemen met de temperatuur van de DreamStation 2. Tussen augustus en medio november was er volgens de FDA een "sterke stijging" van het aantal meldingen, namelijk meer dan 270. Een woordvoerder van Philips gaat daartegen in en legt uit dat de meldingen over een periode van drie jaar gaan. Het bedrijf diende die verzamelde meldingen alleen over een kortere periode van drie maanden in, zegt hij.

Vooruitgang

Ondanks het koersverlies van Philips (min 7,2 procent) hield de AEX-index het verlies beperkt. De hoofdindex noteerde rond 9.30 uur 0,2 procent lager op 760,15 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 859,89 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent. Londen verloor 0,6 procent.

Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,4 procent. Techinvesteerder Prosus daalde 0,1 procent, na publicatie van de volledige halfjaarcijfers. Interim-topman Ervin Tu, die in september het roer overnam na het plotselinge vertrek van de Nederlandse topman Bob van Dijk, verklaarde aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt met het doel om de winstgevende groei aan te jagen. Dat winstdoel denkt het bedrijf nu in de tweede jaarhelft te behalen.

Geen toestemming

IMCD klom 1,2 procent na een kleine overname in China. De chemicaliëndistributeur koopt daar smeermiddelendistributeur RBD Chemical. AkzoNobel steeg 1,1 procent. Het verfconcern ziet af van de overname van Kansai Paint Africa. Het bedrijf heeft geen toestemming gekregen van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten om de Afrikaanse verf- en coatingactiviteiten van het Japanse Kansai Paint te kopen.

De euro was 1,0993 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 76,58 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 81,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

49 minuten geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

1 uur geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

1 uur geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

1 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl winstgevender na kostenbesparingen

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

2 uur geleden
ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

AMSTERDAM (ANP) - ING verwacht dat de prijzen van commercieel vastgoed in de eerste helft van dit jaar zullen stabiliseren, meldt de bank in een vooruitzicht voor de markt van woningbeleggers. In het najaar ging de bank nog uit van prijsstabilisatie in de tweede helft van 2024. De sneller dan verwachte stabilisatie komt volgens ING onder meer door de lagere rentes en de licht aantrekkende economie, en legt een bodem onder de afkoeling van de vastgoedmarkt die in 2022 inzette.

2 uur geleden