Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips onderuit op Damrak na bericht over beademingsapparaten

Philips onderuit op Damrak na bericht over beademingsapparaten

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag onderuit gegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van een bericht in Het Financieele Dagblad dat het zorgtechnologieconcern al in 2015 over bewijs beschikte van ernstige problemen bij de Amerikaanse dochter Respironics. Het duurde vervolgens tot 2021 voordat er ingegrepen werd door miljoenen beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu terug te roepen.

Het aandeel Philips leverde aan het eind van de handelsdag meer dan 4 procent in. Dit ondanks dat er volgens een woordvoerder van de onderneming eigenlijk geen nieuws in het krantenartikel zou staan. Het FD baseerde zich op een 91 pagina's tellend rapport uit december waar de krant de hand op wist te leggen.

De zegsman van Philips geeft aan dat in november al naar buiten was gekomen dat het bedrijf al jaren signalen had dat er problemen waren met beademingsapparaten. Hij stelt dat het jarenlang echter om heel weinig meldingen ging. Daardoor had Philips volgens hem niet in de gaten dat er structureel iets mis was. Hier kwam de onderneming pas vorig jaar achter en toen zijn er "meteen ingrijpende maatregelen" genomen.

Omlaag

De Europese beurzen gingen woensdag over de gehele linie omlaag. Beleggers maakten zich zorgen om de groei van de economie na tegenvallende cijfers over de industriële bedrijvigheid in veel Europese landen. Ook een flinke daling van de Duitse winkelverkopen leidde tot zorgen en in de VS waren er ook sombere macro-economische cijfers.

De AEX-index in Amsterdam daalde uiteindelijk 1,6 procent tot 701,19 punten. De MidKap ging 0,6 procent omlaag tot 1007,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot ongeveer 1 procent.

TomTom hoger

TomTom ging wel 1 procent hoger de handel uit. De navigatiedienstverlener ontslaat vijfhonderd mensen bij het onderdeel dat navigatiekaarten maakt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van al het personeel. De afgelopen tijd heeft TomTom flink geïnvesteerd in een nieuwe, meer geautomatiseerde manier van kaarten maken.

In het buitenland stond Deutsche Bank (min 0,8 procent) in de belangstelling. Topman Asoka Wöhrmann van vermogensbeheertak DWS is opgestapt nadat de Duitse justitie dinsdag een inval had gedaan. DWS wordt beschuldigd van 'greenwashing', waarbij investeringen groener of duurzamer worden voorgedaan dan ze daadwerkelijk zijn.

De euro was 1,0639 dollar waard, tegen 1,0733 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 116,39 dollar. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs naar 117,34 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

1 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

1 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

2 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

3 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

5 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

5 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

6 uur geleden