Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips onderuit in licht hogere AEX-index

Philips onderuit in licht hogere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Philips ging maandag behoorlijk omlaag in een licht hogere AEX-index in Amsterdam. Het aandeel werd lager gezet omdat het zorgtechnologieconcern meer geld opzij moet zetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. Shell won juist na berichten dat het olie- en gasconcern zijn belang in een groot Amerikaans olieveld wil verkopen. De beurzen elders in Europa lieten ook kleine winsten zien door het aanhoudende optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 730,10 punten, waarmee een nieuw recordniveau werd aangetikt. De MidKap won 0,1 procent tot 1069,90 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent.

Philips (min 4,2 procent) was de grootste verliezer bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern moet nog eens 250 miljoen euro reserveren vanwege de grote wereldwijde terugroepactie. In het eerste kwartaal werd ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Shell

Shell was koploper in de AEX met een plus van 2,5 procent. Persbureau Reuters meldde dat het concern zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld mogelijk wil verkopen. Het olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, is goed voor zo'n 6 procent van de totale olie- en gasproductie van Shell. Als de bezittingen in zijn geheel worden verkocht, zou dat mogelijk meer dan 10 miljard dollar opleveren. De verkoop zou Shell kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen.

Fintechbedrijf Adyen, dat een Amerikaanse bankvergunning kreeg, steeg 0,7 procent. Unilever won 0,3 procent. Het levensmiddelenconcern moet in Brazilië mogelijk miljarden betalen. De belastingdienst van het land claimt in totaal 2,9 miljard euro. Een groot deel daarvan zou zijn vanwege vermeende belastingontduiking in het land bij een herstructurering in 2001. Volgens Unilever is de kans klein dat de belastingautoriteiten hun gelijk krijgen.

Fugro

In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de grootste stijger met een plus van 3,8 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts was de grootste daler met een verlies van meer dan 2 procent.

De euro was 1,2120 dollar waard, tegen 1,2100 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 71,54 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 73,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

8 minuten geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

42 minuten geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

1 uur geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Minister toerisme Egypte: geen zorgen om grote impact oorlog

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Het toerisme naar Egypte zal geen grote impact ondervinden van de oorlog tussen Israël en Hamas en de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Dat heeft de Egyptische minister van Toerisme gezegd tegen persbureau Bloomberg. Volgens hem worden juist meer hotels gebouwd om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

1 uur geleden
Honda steekt miljarden in ontwikkeling elektrische motorfietsen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse Honda Motor gaat de komende jaren 500 miljard yen (3,1 miljard euro) investeren in zijn elektrische motorfietsactiviteiten. Het concern heeft ook zijn jaarlijkse verkoopverwachting voor elektrische motoren opgeschroefd, van 3,5 miljoen stuks tot 4 miljoen.

1 uur geleden
RvS: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers in het bezit van een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland. Dat is het oordeel van de Raad van State. Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.

2 uur geleden