Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips onder druk op groene beurzen

Philips onder druk op groene beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen toonden maandag herstel na de verliesbeurt op vrijdag. Beleggers trokken zich op aan de aanhoudende opmars op Wall Street, waar de beursgraadmeters afstevenen op de beste beursmaand augustus in decennia. Op het Damrak stond Philips onder druk na het schrappen van een deel van een grote Amerikaanse order voor beademingsapparaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 559,68 punten. De hoofdindex koerst af op een winst van zo'n 2,6 procent in augustus. De MidKap won ook 0,5 procent, tot 814,62 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,9 procent. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

Philips verloor 1,1 procent bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De Amerikaanse overheid schrapt een groot deel van een eerdere bestelling voor 43.000 beademingsapparaten van het zorgtechnologieconcern. Philips levert nu in totaal 12.300 van die apparaten. De rest van het contract komt te vervallen. Als gevolg van het opzeggen van het contract verlaagde Philips zijn prognose voor de winstmarge voor heel 2020.

Ajax

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 4,9 procent. Verzekeraar ASR (min 5,9 procent) noteerde ex dividend. In de MidKap zette Eurocommercial Properties de opmars voort en was opnieuw koploper met een plus van 6,1 procent. Vrijdag won het vastgoedbedrijf al ruim 5 procent na een positief handelsbericht.

Ajax klom ruim 4 procent. De beursgenoteerde voetbalclub ontvangt naar verwachting zo'n 40 miljoen euro voor de transfer van Donny van de Beek naar Manchester United. Kiadis Pharma won 1,9 procent na de presentatie van nieuwe testresultaten van de biotechnoloog.

Suez

In Parijs dikte Suez 18,6 procent aan. Het Franse nutsbedrijf Veolia (plus 3,5 procent) wil voor 2,9 miljard euro een groot belang kopen in zijn Franse branchegenoot. Dat belang van bijna 30 procent is nu nog in handen van het Franse energieconcern Engie (plus 6 procent). Als de aankoop succesvol verloopt, brengt Veolia een bod uit op heel Suez.

Nestlé won 0,9 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsmiddelenbedrijf neemt biofarmaceut Aimmune Therapeutics over. De deal geeft Aimmune, dat middelen ontwikkelt tegen voedselallergieën, een waarde van ongeveer 2,6 miljard dollar.

De euro was 1,1915 dollar waard tegen 1,1902 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer 43,44 dollar. Brentolie klom 1,4 procent in prijs tot 46,47 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

6 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

21 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

22 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden