Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips lijdt grootste koersverlies sinds 2001 na omzetalarm

Philips lijdt grootste koersverlies sinds 2001 na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Philips leed woensdag het grootste koersverlies in twee decennia op de Amsterdamse beurs. Beleggers schrokken van het nieuws dat het zorgtechnologieconcern meer geld opzij moet zetten vanwege de terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten en mede daardoor een omzetalarm gaf. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die het aantal bestellingen afgelopen jaar met een derde zag toenemen, werd daarentegen flink hoger gezet.

Philips raakte 14 procent kwijt en leed het grootste dagverlies sinds april 2001. Het concern zette 225 miljoen euro extra opzij voor zijn slaapapneuapparaten, die een isolatieschuim bevatten dat kan afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. Voor de terugroepactie had Philips al 500 miljoen euro gereserveerd. Ook kampt het bedrijf met hogere kosten en tekorten aan onderdelen vanwege problemen in de toeleveringsketen, waardoor de omzet in het vierde kwartaal 350 miljoen euro lager zal uitvallen dan gedacht.

Just Eat Takeaway behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 4 procent. Bij het bedrijf werd vorig jaar voor in totaal ruim 28 miljard euro aan maaltijden besteld. Ook wist het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl de winstgevendheid te verbeteren door onder meer schaalvoordelen.

Prosus

Op de Europese aandelenmarkten heerste een optimistische stemming. Vooral de technologiebedrijven lieten stevige winsten zien in navolging van de opleving in de Amerikaanse techsector. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 790,08 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 1080,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een winst van 4,7 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal en chemicaliënbedrijf IMCD deden goede zaken met plussen van dik 3 procent.

Flow Traders

In de MidKap zakte flitshandelaar Flow Traders 1,7 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft het bedrijf de topman van zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk ontslagen na een vermeend incident in een Londense pub waar hij vrouwelijke medewerkers van de belangrijke klant BlackRock zou hebben beledigd.

De euro was 1,1356 dollar waard, tegen 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 81,47 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 83,83 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

45 minuten geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

2 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

2 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

5 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

7 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

8 uur geleden