Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips licht hoger op Damrak na miljardenclaim door VEB

Philips licht hoger op Damrak na miljardenclaim door VEB

AMSTERDAM (ANP) - Philips ging maandag licht omhoog op het Damrak. Investeerders lijken niet onder de indruk van het nieuws dat beleggersvereniging VEB miljarden wil zien van het zorgtechnologieconcern vanwege de schade die beleggers zouden hebben geleden door de slaapapneuaffaire. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en aandeelhouders verkeerd geïnformeerd over de kwestie. De belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel op 16 miljard euro.

Philips (plus 0,7 procent) kondigde vorig jaar aan 5,5 miljoen apneu-apparaten te moeten terugroepen omdat in bepaalde apparaten isolatieschuim kon afbrokkelen, wat mogelijk ernstige gezondheidsschade voor patiënten oplevert. Uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder FDA blijkt echter dat er al in 2015 aanwijzingen waren dat er iets mis was. De VEB wil eerst in gesprek met Philips. Mogelijk volgt een stap naar de Ondernemingskamer met het verzoek onderzoek te doen naar de gang van zaken bij Philips sinds 2015.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 687,56 punten. Vrijdag won de hoofdindex al 1,7 procent. De MidKap steeg 0,9 procent tot 947,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,8 procent. De Londense FTSE-index klom 0,6 procent. De Britse economie groeide in juli met 0,2 procent, na een krimp van 0,6 procent een maand eerder.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en staalfabrikant ArcelorMittal waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 2,3 procent. Ook ING (plus 2,1 procent) ging verder omhoog na de stevige renteverhoging van de Europese Centrale Bank van afgelopen week. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de staartgroep met minnen tot 0,6 procent. Persbureau Reuters meldde dat de Amerikaanse overheid nog strenger wil optreden tegen de export van geavanceerde chips naar China.

In de MidKap won advies- en ingenieursbureau Arcadis 1 procent na de aankondiging van een kleine overname in Duitsland. Bij de kleinere bedrijven zakte Accsys 5,5 procent na een handelsupdate. De houtveredelaar waarschuwde dat de Tricoya-fabriek in het Engelse Hull naar verwachting dit jaar niet operationeel zal zijn en dat de kosten hoger zullen uitvallen dan eerder gedacht. Eind juni liet Accsys al weten dat de bouw van de nieuwe fabriek kampt met vertragingen.

De euro stond op 1,0175 dollar, tegen 1,0038 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 86,14 dollar per vat. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 92,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

1 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

2 uur geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

13 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

18 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

20 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

20 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

22 uur geleden