Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips houdt last van China en slaapapneu-apparaten

Philips houdt last van China en slaapapneu-apparaten

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft afgelopen jaar last gehad van de Chinese coronamaatregelen. Dat was één van de oorzaken van leveringsproblemen van materialen. Ook de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten, waarvoor het medisch technologiebedrijf nog eens 85 miljoen euro apart zette, speelde Philips parten. De onderneming leed een jaarverlies van 1,6 miljard euro.

De omzet van Philips ging nog wel omhoog, met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 17,8 miljard euro. Dat kwam echter vooral door overnames. Op vergelijkbare basis was er een omzetdaling van 3 procent. Dat kwam vooral door de Connected Care-tak waarin onder meer de slaapapneu-apparaten zijn ondergebracht. In het vierde kwartaal groeide die tak echter weer wat.

In die periode liep het aantal nieuwe orders juist terug, mede doordat er in 2021 een grote vraag was naar producten voor de behandeling van coronapatiënten die toen wereldwijd nog in veel grotere aantallen in ziekenhuizen terechtkwamen.

Corona en oorlog

De coronamaatregelen in China, die inmiddels zijn opgeheven, leidden ook tot minder verkopen van bijvoorbeeld elektrische tandenborstels en scheerapparaten in dat land. Daarnaast merkte Philips ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het vertrek uit Rusland.

De situatie in de leveringsketen verbeterde al wat in de laatste drie maanden van het jaar. Daardoor kon Philips weer meer producten maken. Maar die leveringsketen blijft "een uitdaging".

Verwachting

De terugroepactie van slaapapneu-apparaten is voor het grootste deel afgerond. Philips vervangt meer van de aangetaste apparaten, waarvan het isolatieschuim kan verbrokkelen, door nieuwe apparaten en dat kost wat meer.

Dit jaar verwacht Philips weer groei, ondanks dat consumenten meer nadenken over hun uitgaven door de hoge inflatie. Duurdere onderdelen zetten bovendien de winstmarge nog altijd onder druk.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

2 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

4 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

4 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

5 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

5 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

5 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

6 uur geleden