
Philips houdt last van China en slaapapneu-apparaten
AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft afgelopen jaar last gehad van de Chinese coronamaatregelen. Dat was één van de oorzaken van leveringsproblemen van materialen. Ook de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten, waarvoor het medisch technologiebedrijf nog eens 85 miljoen euro apart zette, speelde Philips parten. De onderneming leed een jaarverlies van 1,6 miljard euro.
De omzet van Philips ging nog wel omhoog, met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 17,8 miljard euro. Dat kwam echter vooral door overnames. Op vergelijkbare basis was er een omzetdaling van 3 procent. Dat kwam vooral door de Connected Care-tak waarin onder meer de slaapapneu-apparaten zijn ondergebracht. In het vierde kwartaal groeide die tak echter weer wat.
In die periode liep het aantal nieuwe orders juist terug, mede doordat er in 2021 een grote vraag was naar producten voor de behandeling van coronapatiënten die toen wereldwijd nog in veel grotere aantallen in ziekenhuizen terechtkwamen.
Corona en oorlog
De coronamaatregelen in China, die inmiddels zijn opgeheven, leidden ook tot minder verkopen van bijvoorbeeld elektrische tandenborstels en scheerapparaten in dat land. Daarnaast merkte Philips ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het vertrek uit Rusland.
De situatie in de leveringsketen verbeterde al wat in de laatste drie maanden van het jaar. Daardoor kon Philips weer meer producten maken. Maar die leveringsketen blijft "een uitdaging".
Verwachting
De terugroepactie van slaapapneu-apparaten is voor het grootste deel afgerond. Philips vervangt meer van de aangetaste apparaten, waarvan het isolatieschuim kan verbrokkelen, door nieuwe apparaten en dat kost wat meer.
Dit jaar verwacht Philips weer groei, ondanks dat consumenten meer nadenken over hun uitgaven door de hoge inflatie. Duurdere onderdelen zetten bovendien de winstmarge nog altijd onder druk.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
57 minuten geledenLEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
10 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
13 uur geleden