Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips hard onderuit op Damrak na omzetalarm

Philips hard onderuit op Damrak na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Philips ging woensdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzij zetten vanwege de terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten en gaf een omzetwaarschuwing. Just Eat Takeaway, die ook met een handelsupdate kwam, ging licht omlaag. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl zag het aantal bestellingen afgelopen jaar met een derde toenemen, maar de ordergroei nam in het vierde kwartaal af.

Philips kelderde bijna 11 procent. Het concern zette 225 miljoen euro extra opzij voor zijn slaapapneuapparaten, die een isolatieschuim bevatten dat kan afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. Voor de terugroepactie had Philips al 500 miljoen euro gereserveerd. Ook kampt het bedrijf met hogere kosten en tekorten aan onderdelen vanwege problemen in de toeleveringsketen. De omzet in het vierde kwartaal zal daardoor circa 4,9 miljard euro bedragen. Dat is 350 miljoen euro minder dan eerder verwacht.

Just Eat Takeaway daalde 0,8 procent. Bij het bedrijf werd in 2021 voor in totaal ruim 28 miljard euro aan maaltijden besteld. De groei van het aantal orders bedroeg in het vierde kwartaal 14 procent. In het derde kwartaal was dat nog 25 procent. Wel stelt het bedrijf dat de winstgevendheid verbeterde door onder meer schaalvoordelen.

Europese beurzen

De algehele stemming op de Europese aandelenmarkten was positief. Vooral de technologiebedrijven lieten stevige winsten zien in navolging van de opleving in de Amerikaanse techsector. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 788,21 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1077,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

Techinvesteerder Prosus en chipmachinemaker ASML waren de sterkste stijgers bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met winsten tot 3,5 procent. Bij de kleinere bedrijven steeg Ebusco dik 2 procent. De maker van elektrische bussen heeft een nieuwe opdracht voor het leveren van zijn langste bussen aan Stadtwerke München.

De euro was 1,1357 dollar waard, tegen 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 81,39 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 83,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

6 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

9 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

10 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

10 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

10 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

12 uur geleden