Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips hard afgestraft op Amsterdamse beurs

Philips hard afgestraft op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd woensdag keihard afgestraft op de Amsterdamse beurs wegens de update die het medisch-technologisch bedrijf gaf over de terugroepactie van bepaalde apparatuur. Het bedrijf moet honderden miljoenen euro's meer opzij leggen om de kwestie op te lossen. Daarnaast waarschuwde het bedrijf dat de omzet in het afgelopen kwartaal zo'n 350 miljoen euro lager uit zal vallen dan eerder gedacht door tekorten aan onderdelen.

Het concern heeft 225 miljoen euro extra opzij gezet voor zijn slaapapneuapparaten, die een isolatieschuim bevatten dat kan afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. Voor de terugroepactie had Philips al 500 miljoen euro gereserveerd.

Het bedrijf verloor na het nieuws in één handelsdag 15,4 procent aan beurswaarde. Analisten van ING wijzen er in een rapport op dat de verruiming van de terugroepactie ook betekent dat de kans toeneemt dat gedupeerden met succes schadeclaims kunnen eisen. Collega's van Citi verlaagden hun oordeel over het aandeel Philips.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway kwam met nieuws dat door beleggers wel goed werd ontvangen. De maaltijdbezorger achter Thuisbezorgd.nl verwerkte het afgelopen jaar een derde meer bestellingen. Door schaalvoordelen na een overname in de Verenigde Staten zou ook de winstgevendheid zijn verbeterd. Het aandeel won 4 procent en stond bij de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index.

De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 zelf eindigde 1 procent hoger op 790,44 punten, met staalconcen ArcerlorMittal (plus 6,5 procent) bovenaan. De MidKap ging ook 1 procent vooruit, tot 1083,75 punten. In heel Europa was de algehele stemming goed. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent, Londen steeg 0,8 procent.

Inflatiecijfers

Beleggers schrokken niet meer van de inflatiecijfers uit de VS, die wezen op de sterkste stijging van het prijspeil sinds 1982. Dit was grotendeels al verwacht en de financiële markten weten al dat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve denkt aan snellere renteverhogingen.

De euro was 1,1428 dollar waard, tegen 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 82,85 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 84,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

19 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

20 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

20 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

20 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

20 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

20 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

21 uur geleden