Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips: geen verdere gevolgen van Chinese corruptieaffaire

Philips: geen verdere gevolgen van Chinese corruptieaffaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips verwacht niet nog meer boetes of andere consequenties van de vermeende corruptie in China, waarover het zorgtechnologiebedrijf voor 62 miljoen dollar heeft geschikt met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Een woordvoerder van Philips laat weten dat het bedrijf met de schikking "deze slepende kwestie nu achter zich kan laten".

De zegsman benadrukt dat Philips over de kwestie al een aantal jaar melding heeft gemaakt in zijn jaarverslag. Vorig jaar had het bedrijf ook al geld opzijgezet voor de in de maak zijnde schikking, waardoor deze niet zal drukken op de resultaten van dit jaar. De schikkingsonderhandelingen waren vertrouwelijk, legt de woordvoerder ook uit. "Vandaar dat we er de laatste tijd niet veel over konden zeggen."

Philips zag zich genoodzaakt om te schikken omdat het medisch-technologische bedrijf in China medewerkers van ziekenhuizen een aantal jaar geleden op oneerlijke wijze zou hebben beïnvloed om zijn apparatuur te verkopen. De Amerikaanse beurswaakhond zei bewijs te hebben dat medewerkers van Philips een ziekenhuisdirecteur hebben betaald voor hulp bij een aanbestedingsprocedure. Philips overtrad volgens de toezichthouder zo de Amerikaanse wet tegen omkoping. Philips erkent met de betaling van het miljoenenbedrag geen schuld, maar ontkent het ook niet.

Lange weg

Philips zou nieuwe tegenslagen niet kunnen gebruiken. Topman Roy Jakobs omschreef 2022 eerder als een zeer teleurstellend jaar. Daarin bleef er gedoe met de slaapapneu-apparaten en had Philips nog altijd problemen in de leveringsketen. Jakobs heeft in oktober en eerder dit jaar ontslagrondes en een reorganisatie aangekondigd waardoor in totaal 10.000 banen verdwijnen de komende jaren.

Een woordvoerder zei een week geleden nog dat het bedrijf "uit een diep dal" komt. "We zijn pas de weg omhoog ingeslagen. Maar er is nog een lange weg te gaan." Die opmerking werd geplaatst in het licht van dreigende stakingen in Nederland. Deze week is Philips er alsnog in geslaagd om tot een cao-akkoord te komen.

Aandeelhouders zijn kritisch op de gang van zaken bij het bedrijf. Dat kwam dinsdag tot uiting op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Daar werd het bestuur van Philips over het afgelopen jaar geen vrijstelling, de zogenaamde decharge, verleend. Een stap die volgens Philips-baas Jakobs "vooral een belangrijk signaal" is. Maar juridisch zou de stap niet zorgen voor problemen voor Jakobs en zijn medebestuurders.

Meer uit Financieel

Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

1 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

1 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

3 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

4 uur geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

5 uur geleden
Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.

5 uur geleden
Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

7 uur geleden