Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips enige stijger in rode AEX, Alfen en TKH onderuit

Philips enige stijger in rode AEX, Alfen en TKH onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Philips was dinsdag de enige stijger in de AEX-index op het Damrak, die na een openingswinst in het rood is gezakt. De beurshandel werd daarbij opgeschrikt door verrassende rentebesluiten in China en Rusland. In China werd een belangrijk rentetarief verlaagd voorafgaand aan een reeks van tegenvallende macrocijfers van de op een na grootste economie. Beijing hoopt met lagere leenkosten het kwakkelende herstel aan te jagen.

In Rusland werd de rente juist flink verhoogd tijdens een noodvergadering van de Russische centrale bank. Die bijeenkomst volgde op de forse waardedaling van de roebel. De munt zakte maandag tot het laagste niveau sinds de Russische invasie van Oekraïne. Met een nieuw rentetarief van 12 procent probeert de centrale bank de waarde van de roebel te stutten.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 759,43 punten. De MidKap leverde 1,5 procent in tot 887,72 punten door de zware koersverliezen van laadpalenmaker Alfen en technologiegroep TKH. Alfen verlaagde zijn omzetverwachting voor het hele jaar vanwege de uitdagende marktomstandigheden en zakte 6 procent. TKH deed het nog slechter met een verlies van 9,5 procent. TKH zag de opbrengsten in de eerste jaarhelft minder sterk stijgen dan beleggers hadden gehoopt. Ook de verwachtingen voor het hele jaar vielen tegen.

Koersstijging Philips

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1 procent. Londen zakte 0,3 procent, na een sterke loongroei in het Verenigd Koninkrijk. Die wakkerde de vrees aan dat de Britse centrale bank de rente verder zal gaan verhogen.

Philips won 0,3 procent. Het aandeel steeg maandag al ruim 4 procent na het nieuws dat Exor een groot belang in het zorgtechnologieconcern heeft genomen. Exor is het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van Fiat, en maakt ook deel uit van de AEX. Dat aandeel daalde 0,8 procent.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen en verzekeraar Aegon waren de grootste dalers, met minnen van 3 en 2,4 procent. Andere grote verliezers waren verzekeraar NN Group, verffabrikant AkzoNobel en staalconcern ArcelorMittal, met minnen van meer dan 1,5 procent.

In Londen steeg Marks & Spencer dik 6 procent. De Britse warenhuisketen verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar dankzij beter dan verwachte verkopen in de afgelopen maanden.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0941 dollar waard, tegen 1,0920 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 82,06 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 85,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

28 minuten geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

1 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

14 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

15 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden