Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips en Aegon voeren stijgers aan in positieve AEX

Philips en Aegon voeren stijgers aan in positieve AEX

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips en verzekeraar Aegon waren donderdag de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws van Philips dat uit eerste testresultaten is gebleken dat de langetermijngevolgen voor de gezondheid van gebruikers van zijn slaapapneuapparaten door chemische reacties klein zijn. Aegon liet weten dat de verkoop van zijn Oost-Europese en Turkse activiteiten aan Vienna Insurance Group (VIG) eindelijk kan doorgaan.

De stemming op de Europese aandelenmarkten was opnieuw positief door de afnemende zorgen over de economische impact van de maatregelen tegen de omikronvariant. De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 788,96 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 1053,41 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent.

Philips werd 4 procent meer waard. Het bedrijf liet de eerste generatie van zijn slaapapneuapparaten testen. Begin dit jaar maakte Philips bekend de apparaten te gaan terugroepen. De apparaten bevatten een isolatieschuim dat bleek te kunnen afbrokkelen wat gevaarlijk kan zijn voor de patiënten. Philips heeft nog geen resultaten over de gevolgen van afbrokkelend isolatieschuim of over de materialen die in nieuwere generaties van de apparaten gebruikt werden. Voor de hele terugroepactie heeft het bedrijf 500 miljoen euro gereserveerd.

Aegon

Aegon won 3,5 procent. De overname van de Oost-Europese en Turkse activiteiten van de verzekeraar werd lang tegengehouden door Hongarije. VIG heeft nu afgesproken dat een Hongaars staatsbedrijf een belang van 45 procent neemt in de Hongaarse activiteiten van Aegon die het overneemt, maar ook in de Hongaarse tak van de Oostenrijkse verzekeraar.

Prosus (plus 3,1 procent) profiteerde van de aankondiging van internetconcern Tencent, waarin de investeerder een groot belang heeft, om een groot deel van zijn aandelen in het Chinese e-commercebedrijf JD.com als dividend uit te keren.

Pharming

Pharming verloor 0,4 procent. Het biotechnologiebedrijf verlengde zijn samenwerking met de Franse farmaceut Sanofi met vijf jaar. Flutter Entertainment won 3,5 procent in Londen. Het Ierse gokbedrijf neemt zijn Italiaanse branchegenoot Sisal over voor omgerekend 1,9 miljard euro.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1325 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 72,66 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 75,27 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

7 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

10 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

11 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

11 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

14 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden