Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips daalt op lagere beurs na kwartaalresultaten

Philips daalt op lagere beurs na kwartaalresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips werd maandag lager gezet op de Amsterdamse beurs na publicatie van de resultaten. Het zorgtechnologiebedrijf had het afgelopen kwartaal last van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. Daarnaast kampt het concern nog steeds met een grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

Met een koersverlies van 0,9 procent behoorde Philips tot de grootste dalers bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Topman Frans van Houten waarschuwde dat de "verhevigde wereldwijde problemen in de toeleveringsketen" ertoe leiden dat het langer duurt voordat Philips orders kan vullen. Hij verwacht dat deze tegenwind in het vierde kwartaal zal aanhouden. Ook is Philips in de Verenigde Staten begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu, waarin schuim zit dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

De markten verwerkten daarnaast een tegenvallende groei van de Chinese economie in het derde kwartaal. De op een na grootste economie ter wereld kampte afgelopen kwartaal met stroomuitvallen door energietekorten, toeleveringsproblemen en lokale uitbraken van het coronavirus en kende de traagste groei in een jaar tijd. De productie van de omvangrijke industrie in het land viel in september eveneens lager uit dan verwacht, terwijl de winkelverkopen een sterker dan verwachte stijging lieten zien.

ASML

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 795,32 punten. Vrijdag sloot de hoofdindex voor het eerst sinds 23 september weer boven de 800 punten. De MidKap daalde ook 0,6 procent, tot 1065,74 punten. Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent. De CAC40-index in Parijs zakte 0,8 procent. De Franse luxegoederenconcerns LVMH, Kering en Hermès, die veel producten verkopen in China, verloren tot 3 procent door de tegenvallende economische groei van het land.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden onderaan in de AEX met minnen tot 2,1 procent. ING en verzekeraar Aegon gingen aan kop met plussen tot 0,6 procent. Bij de kleinere bedrijven zakte Vivoryon 1,9 procent. Het biotechbedrijf waarschuwde dat het nog maar tot midden 2022 voldoende geld heeft om de activiteiten voort te kunnen zetten. Eerder rekende het bedrijf erop tot in het tweede kwartaal van 2023 voldoende middelen te hebben.

De euro was 1,1579 dollar waard, tegen 1,1599 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 83,17 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 85,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

11 minuten geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

4 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

4 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

5 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

6 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

6 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

6 uur geleden