Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips centraal op Damrak na verhoging jaarverwachtingen

Philips centraal op Damrak na verhoging jaarverwachtingen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de kwartaalresultaten van Philips. Het zorgtechnologieconcern, dat al jaren kampt met een grote terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten en claims vanwege gezondheidsschade, boekte afgelopen kwartaal weer winst. Vorig jaar leed het concern nog een miljardenverlies vanwege de terugroepactie. Ook de omzet nam toe. Dankzij de verbeterde prestaties schroefde het concern de verwachtingen voor de omzet en de winstgevendheid voor het hele jaar op. Topman Roy Jakobs wees daarbij wel op toenemende onzekerheden vanwege de geopolitieke spanningen.

Beleggers maken zich verder op voor een drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten en een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In Amsterdam komen later deze week onder meer Randstad en Heineken met hun cijfers. In de Verenigde Staten is het de beurt aan grote techbedrijven als Microsoft en Amazon. Verder blijven de oorlog tussen Israël en Hamas en de oplopende rentetarieven de financiële markten in de greep houden.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen aan de nieuwe week. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen maandag omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,8 procent in de min. De beurs in Shanghai verloor 1,1 procent en bereikte het laagste niveau sinds eind vorig jaar. In Hongkong hadden beleggers een vrije dag.

Basic-Fit

Op het Damrak gaat de aandacht ook uit naar Vivoryon Therapeutics. De biotechnoloog, die een alzheimermedicijn in ontwikkeling heeft, meldde een positieve uitkomst van een onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar de omvang van de dosering in de klinische studies.

Ook Basic-Fit blijft in de belangstelling staan. De fitnessketen zakte vrijdag bijna 9 procent na een tegenvallend kwartaalrapport. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg verlaagden het koersdoel voor het aandeel. Wel bleef het koopadvies gehandhaafd.

Ajax

Het aandeel Ajax zal mogelijk bewegen op de tegenvallende sportieve prestaties van de beursgenoteerde voetbalclub. Ajax leed zondag tegen FC Utrecht de vierde nederlaag op rij en staat op de zeventiende plaats in de eredivisie.

De euro was 1,0575 dollar waard, tegen 1,0589 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 89,02 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 91,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VDL zegt 1600 banen te redden bij overname busproducent Van Hool

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL neemt definitief onderdelen van de failliete Belgische busfabrikant Van Hool over. Daarmee zegt het Eindhovense bedrijf 1600 banen in de Europese bussenindustrie te redden.

9 minuten geleden
Intel schort bouw nieuwe chipfabriek Israël op

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipbedrijf Intel schort de bouw van een grote nieuwe chipfabriek in Israël op. Met die fabriek zijn miljarden dollars gemoeid. Intel gaf geen concrete reden voor het besluit.

22 minuten geleden
Moody's ziet Franse verkiezingen als risico voor kredietrating

PARIJS (ANP/AFP) - Het onverwachte besluit van de Franse president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven na zijn nederlaag bij de Europese verkiezingen vergroot de risico's voor de kredietwaardigheid van Frankrijk door politieke instabiliteit. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's.

59 minuten geleden
Energie-Nederland verliest rechtszaak over overvol stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Brancheorganisatie Energie-Nederland heeft in een rechtszaak tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de problemen met het overvolle stroomnet ongelijk gekregen, zo oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag. Dit houdt in dat netbeheerders grote bedrijven nu definitief kunnen verplichten om tegen een vergoeding een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Hierdoor moet meer ruimte komen voor nieuwe aansluitingen.

1 uur geleden
AFM waarschuwt voor te grote jubelstemming op aandelenbeurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen breken record na record en dat is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het gevaar van overwaardering op de loer ligt, met name bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen abrupt dalen kan ook de financiële stabiliteit in het geding komen, schrijft de toezichthouder in een nieuw risicorapport.

1 uur geleden
Studie: herstel energienetwerk Oekraïne kost 50 miljard dollar

KYIV (ANP/DPA) - De kosten voor het herstel van de omvangrijke schade aan het Oekraïense energienetwerk door Russische aanvallen bedragen meer dan 50 miljard dollar. Dat meldt de Kyiv School of Economics in een onderzoek naar die kosten voor wederopbouw. Door aanvallen met bijvoorbeeld raketten en drones op elektriciteitscentrales, hoogspanningsnetwerken en olie- en gasinfrastructuur wil Rusland het moreel van Oekraïne ondermijnen doordat mensen zonder stroom, gas en warm water zitten.

2 uur geleden
Delftse speurders naar deepfakebeelden halen 1,3 miljoen euro op

DELFT (ANP) - DuckDuckGoose, een voormalige start-up van TU Delft, heeft in de eerste investeringsronde van het bedrijf 1,3 miljoen euro opgehaald. DuckDuckGoose ontwikkelt detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te ontmaskeren. Volgens de start-up uit Delft stappen investeerders graag in het bedrijf doordat fraude met deepfakes een steeds groter probleem is voor ondernemingen.

2 uur geleden