Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips centraal op Damrak door voortslepende terugroepactie

Philips centraal op Damrak door voortslepende terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde maandag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. Het zorgtechnologieconcern heeft nieuwe problemen ontdekt bij zijn beademingsapparaten. Daarmee breidt de voor Philips slepende kwestie met losrakend schuim bij slaapapneu- en beademingsapparatuur nog verder uit. De nieuwe problemen gaan specifiek over Trilogy-beademingsapparaten waarvan Philips het schuim al heeft vervangen.

Volgens een woordvoerder van Philips moeten er van het betreffende type apparaten in totaal ongeveer 170.000 vervangen worden. De zaak rond de apparaten speelt al meer dan een jaar en zadelden het bedrijf eerder al op met een kostenpost van honderden miljoenen euro's. Dat is nog los van juridische kosten voor claims van boze patiënten. Of de nieuwe problemen nog extra kosten met zich meebrengen kon de woordvoerder niet zeggen. Het aandeel zakte 1,1 procent.

De stemming op de beurzen was negatief door de vrees voor extra coronarestricties in China, na de eerste sterfgevallen door het virus in het land in zes maanden. De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 709,58 punten. Staalfabrikant ArcelorMittal en verzekeraar NN Group stonden onderaan met minnen tot 2 procent. Bierbrouwer Heineken ging aan kop met een plusje van 0,4 procent.

Duitsland

De MidKap daalde 0,3 procent tot 926,19 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,5 procent. In Duitsland bleek dat de producentenprijzen vorige maand voor het eerst in ruim twee jaar zijn gedaald.

Beleggers hielden ook de olie- en gassector in de gaten, na afloop van de klimaattop in Egypte. Op die top werden geen harde afspraken gemaakt over het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen door de landen die het meeste uitstoten. Shell daalde 0,4 procent in Amsterdam, mede door de aanhoudende daling van de olieprijzen.

Galapagos

In de MidKap ging biotechnoloog Galapagos aan kop met een plus van 0,6 procent. Vopak won 0,2 procent. Het tankopslagbedrijf gaat samen met de Maleisische oliemaatschappij Petronas onderzoek doen naar opvang, transport en opslag van CO2 in de regio Zuidoost-Azië. Kunstmestproducent OCI sloot de rij met een min van 1,5 procent.

In Frankfurt won Commerzbank 0,2 procent. Het voormalige hoofd van de Duitse centrale bank Jens Weidmann is voorgedragen als president-commissaris van Commerzbank, een van de grootste commerciële banken in Duitsland.

De euro was 1,0268 dollar waard, tegen 1,0347 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 79,80 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 87,59 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

6 minuten geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

41 minuten geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

1 uur geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Minister toerisme Egypte: geen zorgen om grote impact oorlog

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Het toerisme naar Egypte zal geen grote impact ondervinden van de oorlog tussen Israël en Hamas en de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Dat heeft de Egyptische minister van Toerisme gezegd tegen persbureau Bloomberg. Volgens hem worden juist meer hotels gebouwd om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

1 uur geleden
Honda steekt miljarden in ontwikkeling elektrische motorfietsen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse Honda Motor gaat de komende jaren 500 miljard yen (3,1 miljard euro) investeren in zijn elektrische motorfietsactiviteiten. Het concern heeft ook zijn jaarlijkse verkoopverwachting voor elektrische motoren opgeschroefd, van 3,5 miljoen stuks tot 4 miljoen.

1 uur geleden
RvS: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers in het bezit van een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland. Dat is het oordeel van de Raad van State. Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.

2 uur geleden