Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

Het aandeel Philips won 2 procent aan beurswaarde. Daarmee stond het fonds in de kopgroep van de AEX. Vorig jaar kwamen problemen met deze producten van Philips aan het licht. Het isolatieschuim in de apparaten kon afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers als gevolg. Philips moet in totaal 5,5 miljoen apparaten vervangen. Verschillende groepen patiënten in met name de Verenigde Staten hebben al aangekondigd schadeclaims in te gaan dienen tegen het bedrijf.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,1 procent. Betalingsbedrijf Adyen (min 4 procent) sloot de rij. Techinvesteerder Prosus won 2,3 procent. Het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, is volgens persbureau Reuters van plan om zijn belang van 24 miljard dollar in de Chinese maaltijdbezorger Meituan volledig of grotendeels te verkopen. De AEX zelf verloor 0,1 procent tot 728,11 punten.

MidKap

De MidKap daalde 0,4 procent tot 978,58 punten. Bij de middelgrote fondsen was roestvrijstaalmaker Aperam de sterkste stijger met een winst van 2,3 procent. Technologiebedrijf TKH verloor 1,3 procent na cijfers. Alfen zakte dik 10 procent. Analisten van Berenberg haalden de laadpalenfabrikant van hun kooplijst af.

In Kopenhagen verloor de Deense sieradenverkoper Pandora dik 6 procent na tegenvallende resultaten. BHP, de grootste mijnbouwer ter wereld, steeg 5,5 procent in Londen dankzij recordresultaten in het afgelopen gebroken boekjaar. De leidende graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

De olieprijzen gingen verder omlaag na de forse daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 87,02 dollar. Brent-olie kostte 2,5 procent minder op 92,76 dollar per vat. De euro was 1,0179 dollar waard, tegen 1,0192 dollar op maandag.

Meer uit Financieel

Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

7 uur geleden
ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

UTRECHT (ANP) - Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

9 uur geleden
Gamewinkelketen Game Mania in financiële problemen, zoekt koper

ANTWERPEN (ANP) - Game Mania is op zoek naar een overnamekandidaat, meldt de gamewinkelketen donderdag. Moedervennootschap Heroik heeft bij de ondernemingsrechtbank in Antwerpen een soort uitstel van betaling aangevraagd en deze toegewezen gekregen. Daardoor is Game Mania tijdelijk beschermd tegen schuldeisers.

9 uur geleden
Reuters: VS willen verkoopban op software Russisch cyberbedrijf

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering wil de verkoop van software van het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab in de Verenigde Staten verbieden. De hechte banden van het bedrijf met de Russische overheid zouden voor de VS een te groot risico zijn, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

11 uur geleden
Recordorder voor Duitse wapenfabrikant Rheinmetall

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Rheinmetall heeft een order van 8,5 miljard euro binnengesleept, de grootste ooit voor de Duitse wapenfabrikant. Het bedrijf gaat in opdracht van het Duitse leger artilleriemunitie produceren. Een deel daarvan gaat naar Oekraïne en ook Nederland, Estland en Denemarken ontvangen munitie.

11 uur geleden
Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto's als 'Made in Italy'

ROME (ANP/BLOOMBERG) - Een klein Italiaans autobedrijf, DR Automobiles, moet een boete van 6 miljoen euro betalen omdat het ten onrechte auto's die in China zijn gemaakt, als Italiaanse wagens heeft bestempeld. Dit is in strijd met de zogenaamde 'Made in Italy'-wet.

11 uur geleden
ASMI en Van Lanschot Kempen vergroten koerswinst op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI en bank Van Lanschot Kempen eindigden donderdag met nog grotere koersstijgingen na hun sterke openingswinsten en hoorden daarmee bij de winnaars op Beursplein 5. ASMI dankt de koersstijging aan positieve analistenrapporten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America.

11 uur geleden