Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

Het aandeel Philips won 2 procent aan beurswaarde. Daarmee stond het fonds in de kopgroep van de AEX. Vorig jaar kwamen problemen met deze producten van Philips aan het licht. Het isolatieschuim in de apparaten kon afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers als gevolg. Philips moet in totaal 5,5 miljoen apparaten vervangen. Verschillende groepen patiënten in met name de Verenigde Staten hebben al aangekondigd schadeclaims in te gaan dienen tegen het bedrijf.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,1 procent. Betalingsbedrijf Adyen (min 4 procent) sloot de rij. Techinvesteerder Prosus won 2,3 procent. Het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, is volgens persbureau Reuters van plan om zijn belang van 24 miljard dollar in de Chinese maaltijdbezorger Meituan volledig of grotendeels te verkopen. De AEX zelf verloor 0,1 procent tot 728,11 punten.

MidKap

De MidKap daalde 0,4 procent tot 978,58 punten. Bij de middelgrote fondsen was roestvrijstaalmaker Aperam de sterkste stijger met een winst van 2,3 procent. Technologiebedrijf TKH verloor 1,3 procent na cijfers. Alfen zakte dik 10 procent. Analisten van Berenberg haalden de laadpalenfabrikant van hun kooplijst af.

In Kopenhagen verloor de Deense sieradenverkoper Pandora dik 6 procent na tegenvallende resultaten. BHP, de grootste mijnbouwer ter wereld, steeg 5,5 procent in Londen dankzij recordresultaten in het afgelopen gebroken boekjaar. De leidende graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

De olieprijzen gingen verder omlaag na de forse daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 87,02 dollar. Brent-olie kostte 2,5 procent minder op 92,76 dollar per vat. De euro was 1,0179 dollar waard, tegen 1,0192 dollar op maandag.

Meer uit Financieel

Eni: Gazprom levert geen gas meer aan Italië

ROME (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Het Russische staatsgasconcern Gazprom levert geen aardgas meer aan Italië. Dat meldt het Italiaanse olie- en gasbedrijf Eni. Eni zegt geïnformeerd te zijn door Gazprom dat het niet mogelijk is om gas aan Italië vanuit Oostenrijk te leveren vanwege een transportprobleem.

1 uur geleden
Aanvraag voor beursgang Intel-onderdeel Mobileye

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipconcern Intel heeft een aanvraag gedaan voor een beursgang van zijn Mobileye-divisie, die zich richt op technologie voor zelfrijdende auto's. Naar verluidt mikt Intel daarbij op een prijskaartje voor Mobileye van 30 miljard dollar, omgerekend bijna 31 miljard euro.

1 uur geleden
Oliealliantie OPEC+ komt voor eerst in jaren weer fysiek samen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De landen van de oliealliantie OPEC+ gaan voor het eerst sinds maart 2020, toen de coronapandemie net was uitgebroken, weer fysiek vergaderen over de productie. De vergadering op het OPEC-hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vindt komende woensdag plaats.

4 uur geleden
Wereldbank geeft nog eens 540 miljoen euro steun aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Wereldbank geeft nog eens ruim 540 miljoen euro financiële steun aan Oekraïne om het land te helpen in de oorlog met Rusland. Daarmee komt het totale steunbedrag van de Wereldbank aan Oekraïne sinds de Russische invasie op ruim 13 miljard euro.

4 uur geleden
Schade orkaan Ian bedraagt tientallen miljarden dollars

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De schade door de zware orkaan Ian die de zuidelijke Amerikaanse staat Florida hard heeft getroffen gaat in de tientallen miljarden dollars lopen. Volgens een bureau dat verzekeringsrisico's berekent, zal de schade voor Amerikaanse verzekeraars door Ian zeker 63 miljard dollar gaan bedragen. Het gaat bijvoorbeeld om schade aan woningen, bedrijven, fabrieken en auto's.

5 uur geleden
Ratingbureau S&P kan Britse kredietwaardigheid verlagen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global kan de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk verlagen vanwege de belastingplannen van premier Liz Truss. S&P heeft de Britse outlook verlaagd van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de rating kan komen.

6 uur geleden
Zonder afspraak huizen bezoeken kan weer op Open Huizen Dag

UTRECHT (ANP) - Tijdens de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM zijn zaterdag bijna 11.000 te koop staande woningen te bezoeken. Voor het eerst sinds oktober 2019 kunnen huizenzoekers weer vrijblijvend en zonder afspraak bij de huizen langs. Door de coronapandemie was dat de laatste jaren niet mogelijk.

11 uur geleden