
Philips begint zaak tegen start-up om gelijkenissen tandenborstel
AMSTERDAM (ANP) - Philips is een rechtszaak begonnen tegen de start-up Boombrush omdat zijn elektrische tandenborstel te veel zou lijken op de Sonicare DiamondClean-tandenborstel van het zorgtechnologieconcern. Philips beschuldigt Boombrush ervan inbreuk te maken op het modelrecht van Philips, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.
De start-up uit Rotterdam concurreert volgens Philips op een oneerlijke manier door inbreuk te maken op deze vorm van intellectueel eigendom. De dagvaarding is ingediend bij de rechtbank in Den Haag.
De woordvoerder stelt dat Philips sinds 2020 meerdere keren met Boombrush heeft gesproken over de gelijkenissen van de twee tandenborstels in het ontwerp, "om gezamenlijk tot een oplossing te komen", aldus de zegsman. Dat is niet gelukt, voegt hij daaraan toe.
Verschillen
Eigenaresse Kim Hiemstra van Boombrush vindt het jammer dat Philips de start-up heeft gedagvaard. "Kleine start-ups zoals wij worden benadeeld door dit soort dingen. Het is niet fijn dat er veel tijd en geld naartoe gaat want die willen we steken in de klantervaring", zegt ze.
Volgens Hiemstra maakt de tandenborstel van de start-up geen inbreuk op het merkenrecht van het apparaat van Philips, omdat er een aantal verschillen zijn. "Daar gaat Philips doelbewust niet op in." Zo zit de aan- en uitknop op een andere hoogte en zijn de poetsstanden op een andere manier aangegeven op het apparaat. De onderkant van de tandenborstel van Boombrush is rond en die van Philips vierkant. Verder zitten op de tandenborstel van Boombrush twee dunne ringen aan de onder- en bovenkant. Het Sonicare-apparaat heeft een bredere ring aan de bovenkant, somt Hiemstra op.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR) - Europese wijnen gaan mogelijk niet profiteren van een voorkeursbehandeling in een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat stelt de belangrijkste lobbygroep van de Europese wijnindustrie, die zich zorgen maakt en wil dat Brussel de belangen van wijnproducenten behartigt.
4 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
1 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
2 uur geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
3 uur geleden