Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips-baas rekent op grote belangstelling voor huishoudtak

Philips-baas rekent op grote belangstelling voor huishoudtak

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Philips-baas Frans van Houten denkt dat er veel belangstelling zal zijn voor de divisie huishoudelijke apparaten. Dat zei hij in een toelichting op het besluit om het onderdeel Domestic Appliances in de etalage te zetten. Volgens Philips past de divisie die onder meer airfryers en koffiezetapparaten maakt niet in de strategie van de onderneming.

Philips heeft zichzelf de laatste jaren meer en meer getransformeerd tot louter een gezondheidstechnologieconcern. Eerdere onderdelen waar afscheid van werd genomen, waren onder meer de chipdivisie en de verlichtingstak. Die werden door het bedrijf op eigen benen gezet.

Ook Domestic Appliances krijgt nu een eigen juridische structuur. De vraag is of het net als de chipstak en de verlichtingsdivisie een eigen notering zal krijgen, of dat het onderdeel zal worden verkocht. Philips benadrukt dat het ontvlechtingsproces pas net is begonnen en dat alle opties op tafel liggen.

Verkoopproces

Philips is met de huishoudtak actief in zeker honderd landen. Volgens Van Houten heeft het ontvlechten van de divisie nogal wat voeten in de aarde. Het verkoopproces duurt zeker een jaar een mogelijk 18 maanden. Over de kosten daarvan, kon Van Houten nog niet veel zeggen. In de loop van dit jaar verwacht hij daar meer over bekend te kunnen maken.

Het merk Philips zal ook na de afsplitsing van het onderdeel blijven bestaan voor bijvoorbeeld koffiemachines of airfryers. Dergelijke afspraken kwam Philips eerder ook overeen met de televisies of lampen van het merk.

Flexibiliteit

De miljarden die verkoop van het onderdeel oplevert, zullen worden gebruikt voor verschillende bedrijfsdoeleinden. Van Houten sprak onder meer van overnames op het gebied van gezondheidstechnologie, maar ook over beloningen aan aandeelhouders. Sowieso zal een verkoop de flexibiliteit van de onderneming vergroten, verzekerde hij.

Van Houten erkent dat hij wel vaker gevraagd is naar de toekomst van de huishoudelijke divisie, die strategisch niet meer zou passen. Dat nu is besloten de opties voor de divisie te onderzoeken, heeft ook met timing te maken. Zo is het onderdeel nu drie keer winstgevender dan een paar jaar geleden en is sprake van substantiële groei. Daarmee is nu de juiste tijd voor een verkoop, aldus de topman.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder bevestigt datalek, doet onderzoek

BEVERLY HILLS (ANP/AFP/RTR) - Live Nation Entertainment, het moederbedrijf van Ticketmaster, heeft bevestigd dat het een datalek bij de ticketverkoper onderzoekt. In een melding van Live Nation bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC staat dat er "ongeautoriseerde activiteiten" zijn aangetroffen in een database met voornamelijk gegevens van Ticketmaster.

2 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P verlaagt Franse kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/AFP) - Kredietbeoordelaar S&P Global verlaagt de kredietwaardigheid van Frankrijk, mede omdat het begrotingstekort van de Franse overheid de komende jaren hoger uitvalt dan verwacht. S&P verlaagt daarom de rating van AA naar AA-.

12 uur geleden
Computerbedrijf Dell hard omlaag op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - De fabrikant van computers en servers Dell Technologies was vrijdag een opvallende verliezer op de aandelenbeurzen in New York na bekendmaking van kwartaalcijfers. Daarbij kwam Dell onder meer met een tegenvallende winstverwachting voor het lopende kwartaal. Dat werd door beleggers op Wall Street afgestraft met een koersverlies van bijna 18 procent.

12 uur geleden
Grote autoshow in Genève stopt na 119 jaar

GENÈVE (ANP/AFP) - De internationale autoshow in het Zwitserse Genève komt na een geschiedenis van 119 jaar voorgoed ten einde. Volgens de organisatoren van de Geneva International Motor Show, zoals de expo officieel heet, hangt dat besluit vooral samen met de verminderde interesse van autobedrijven en ook bezoekers.

13 uur geleden
Vermogen oprichter computermaker Dell fors lager na koersval

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Michael Dell, de oprichter en topman van de grote computerfabrikant Dell Technologies, zag vrijdag een flink deel van zijn vermogen in rook opgaan door een zware koersval van het aandeel Dell op de beurzen in New York. Dell kwam namelijk met cijfers en vooruitzichten die niet goed vielen bij beleggers op Wall Street. Het aandeel dook daarop tot wel 23 procent in de min, de sterkste koersdaling op één dag ooit.

14 uur geleden
Olieprijzen gedaald in mei, ook merkbaar aan de pomp

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen zijn in mei gedaald en dat is ook te merken aan de pomp waar automobilisten wat minder kwijt zijn voor brandstof. Op de oliemarkt wordt nu uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC+ op zondag, waar naar verwachting de productiebeperkingen verder verlengd zullen worden.

16 uur geleden
AEX sluit licht lager na inflatiecijfers eurozone en VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag op de laatste handelsdag van mei met een kleine min gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar cijfers over de inflatie in de eurozone en de Verenigde Staten. De inflatie in het eurogebied liep in mei sterker op dan verwacht. Volgende week vergadert de Europese Centrale Bank (ECB) over de rente en er wordt algemeen verwacht dat de ECB dan overgaat tot een eerste renteverlaging.

17 uur geleden