Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips aan kop in licht hogere AEX op rustige Hemelvaartsdag

Philips aan kop in licht hogere AEX op rustige Hemelvaartsdag

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips ging donderdag aan kop in de Amsterdamse AEX-index, die een kleine winst boekte. De handel op het Beursplein verliep zeer rustig. De aandelenmarkten zijn open, maar vanwege Hemelvaartsdag zijn veel bedrijven gesloten en hebben marktpartijen een vrije dag.

Beleggers verwerken daarnaast nog de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de Amerikaanse centrale bankiers "vastbesloten" zijn om de hoge inflatie aan te pakken en de rente verder op te schroeven. De inflatie in de Verenigde Staten ligt op het hoogste niveau in ruim veertig jaar, mede door de hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Russische centrale bank verlaagde daarentegen donderdag de rente om de opmars van de roebel te stoppen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 686,74 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 1008,29 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 0,6 en 0,7 procent. Londen klom 0,1 procent.

Randstad

Naast Philips (plus 1,8 procent) behoorden uitzender Randstad en olie- en gasconcern Shell tot de sterkste stijgers, met winsten tot 1,5 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi, die beide 0,4 procent verloren, stonden in de staartgroep na tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse chipmaker Nvidia.

In de MidKap ging Galapagos (plus 3 procent) aan kop. De biotechnoloog zal begin juni verschillende onderzoeksgegevens naar de werkzaamheid en veiligheid van zijn reumamedicijn filgotinib presenteren op het Europese reumacongres in Kopenhagen. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM, die eerder deze week aankondigde nieuwe aandelen uit te geven om de tijdens de coronacrisis ontvangen staatssteun sneller terug te betalen, sloot de rij met een min van 5 procent.

Volkswagen

Volkswagen verloor 0,3 procent. Het Duitse autoconcern heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen van omgerekend 227 miljoen euro vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren. In Londen zakte BT 4 procent. Het Britse telecomconcern liet weten dat de Britse overheid vanwege zorgen over de nationale veiligheid een onderzoek doet naar het belang van 18 procent van de Franse miljardair Patrick Drahi in BT.

De euro was 1,0695 dollar waard, tegen 1,0666 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie (WTI) kostte 0,8 procent meer op 111,21 dollar. Brent-olie werd 0,7 procent duurder op 114,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

1 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

2 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

3 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

3 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

3 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

4 uur geleden