Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philip Morris heeft last van chiptekort voor e-sigaretten

Philip Morris heeft last van chiptekort voor e-sigaretten

NEW YORK (ANP) - Tabaksproducent Philip Morris International heeft last van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Het bedrijf gebruikt chips voor zijn IQOS-apparaten, elektronische sigaretten die tabakscapsules opwarmen in plaats van te verbranden en die volgens het bedrijf minder slecht voor de gezondheid zijn dan roken. Door de chiptekorten heeft Philip Morris naar eigen zeggen moeite om aan de vraag naar de IQOS-apparaatjes te voldoen.

Die apparaten ziet de onderneming als een belangrijke groeimarkt. In veel landen wordt roken steeds meer ontmoedigd en de hoeveelheid sigaretten die Philip Morris verscheept neemt al jaren af. De inkomsten van IQOS-apparaten en andere rookvrije producten zijn inmiddels goed voor ruim een kwart van de omzet van het bedrijf. Philip Morris stelt dat er wereldwijd meer dan 20 miljoen gebruikers van de IQOS-apparaten zijn, waarvan een kleine 15 miljoen mensen sigaretten hebben ingeruild voor dat product.

Sigaretten blijven echter nog belangrijk voor Philip Morris. Het bedrijf verkocht meer sigaretten in de regio's Midden-Oosten en Afrika, Oost-Azië en Australië en Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. In veel Europese landen nam de vraag naar sigaretten juist af. In bijvoorbeeld Italië merkte Philip Morris een sterke vraag naar de elektronische sigaretten.

Uiteindelijk leidde dat alles tot een omzet die in het derde kwartaal met ruim 9 procent steeg, maar tegelijkertijd maakt Philip Morris ook meer kosten. De winst ging daarom met iets meer dan 5 procent omhoog tot 2,4 miljard dollar. Omgerekend komt dat neer op net geen 2,1 miljard euro.

Meer uit Financieel

ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

AMSTERDAM (ANP) - De groei van de bouwproductie in Nederland is de afgelopen jaren al steeds lager geworden en zal volgend jaar met een half procent krimpen. Dat voorspellen de sectoreconomen van ING Research. Minder bouwvergunningen, gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument laten de productie volgens de kenners in 2023 dalen.

14 minuten geleden
Meer orders voor Duitse fabrieken na recente dalingen

WIESBADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Duitse fabrieksorders zijn in oktober weer gestegen na een afname van de opdrachten in de twee voorgaande maanden. De toename, die groter was dan verwacht, is een opsteker voor de fabrikanten in de grootste economie van Europa. Die worstelen met de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne.

34 minuten geleden
Toezichthouder ACM gaat strenger toezien op nepkortingen

AMSTERDAM (ANP) - Het wordt voor bedrijven lastiger om nepkortingen te geven op producten en diensten aan consumenten. Vanaf 1 januari worden de regels strenger en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal vanwege de aangescherpte regelgeving de controles opvoeren, heeft de toezichthouder bekendgemaakt.

51 minuten geleden
Gasprijzen lopen op door lagere temperaturen

AMSTERDAM (ANP) - De gasprijzen gaan dinsdag omhoog door kouder dan normaal weer in Noordwest-Europa. Daardoor worden de voorraden die voor de winter zijn aangelegd meer aangeboord. Ook de komende weken lijkt Europa gebukt te gaan onder koudere temperaturen die vanuit het oosten worden aangevoerd. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs van gas met zo'n 3 procent tot 138,50 euro per megawattuur.

1 uur geleden
Rentezorgen houden AEX in toom, Shell grootste daler

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak liet dinsdag weinig beweging zien. De beurshandel bleef in de ban van de rentezorgen. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente steviger en langer zal blijven verhogen laaide afgelopen vrijdag al op door het sterker dan verwachte banenrapport. Maandag bleek daarnaast dat de Amerikaanse dienstensector beter blijft draaien dan verwacht.

1 uur geleden
VS en EU overwegen nieuwe heffingen op Chinees staal en aluminium

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en de Europese Unie overwegen nieuwe heffingen in te stellen op staal en aluminium van Chinese makelij. Daarmee willen ze zowel de overcapaciteit van staal en aluminium als de koolstofuitstoot verminderen, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
CPB: energieprijsplafond kost 13,1 miljard bij strenge winter

DEN HAAG (ANP) - De kosten voor het prijsplafond voor energie kunnen oplopen tot 13,1 miljard euro mocht Nederland een strenge winter doormaken. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat verschillende scenario's omtrent de energieprijzen en - maatregelen in kaart bracht. Het kabinet schatte eerder in dat de kosten zouden uitkomen rond de 11,2 miljard euro.

1 uur geleden