Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pfizer-vaccin eerst naar personeel verpleeghuizen, niet bewoners

Pfizer-vaccin eerst naar personeel verpleeghuizen, niet bewoners

DEN HAAG (ANP) - Niet bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten, maar medewerkers worden waarschijnlijk als eersten ingeënt met het vaccin van farmaceut Pfizer. Om logistieke redenen is het efficiënter om het personeel in te enten, en op die manier toch de ouderen en de gehandicapten in de instellingen te beschermen. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van NRC.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet bij een temperatuur van -70 graden Celsius worden bewaard en wordt per duizend doses geleverd aan Nederland. Voor de medewerkers is het makkelijker op één centrale plek langs te komen voor een inenting. Op die manier is de kans ook kleiner dat er doses verloren gaan, dan wanneer de vaccins bij verpleeghuizen en zorginstellingen moeten worden bewaard en toegediend.

De Gezondheidsraad, een van de adviseurs van het kabinet, opperde eerder al om in te zetten op deze zogenoemde 'ringbescherming', voor het geval mensen om medische redenen niet kunnen worden ingeënt.

Goedkeuring

Het Pfizer-vaccin wordt momenteel beoordeeld door het Europees Medicijnen Agentschap (EMA). Als alles goed gaat, volgt goedkeuring eind december. Het kabinet hoopt dan in de week van 4 januari te beginnen met vaccineren. Verwacht wordt dat een tweede vaccin, van producent Moderna, niet veel later zal volgen.

Het vaccin van Moderna hoeft niet zo extreem koud te worden bewaard als dat van Pfizer, en wordt in kleinere hoeveelheden geleverd aan Nederland. Het ligt daarom volgens bronnen voor de hand dat de eerste levering van dit vaccin wel vooral naar de bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen zal gaan.

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

2 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

3 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

4 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

4 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

4 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

4 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

4 dagen geleden