Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pfizer: geen bewijs dat vaccin 3 weken na eerste dosis beschermt

Pfizer: geen bewijs dat vaccin 3 weken na eerste dosis beschermt

NEW YORK/MAINZ (ANP/RTR) - Er zijn geen gegevens om aan te tonen dat het vaccin van BioNTech en Pfizer drie weken na de toediening van de eerste dosis bescherming biedt tegen Covid-19. Dat zeggen beide bedrijven nu landen besluiten of overwegen de tweede inenting uit te stellen.

Het middel van BioNTech en Pfizer moet twee keer worden toegediend om maximale bescherming te bieden, in principe 21 dagen na de eerste injectie. "De veiligheid en effectiviteit van het vaccin is niet geëvalueerd op verschillende doseringsschema’s, aangezien de meerderheid van de testdeelnemers de tweede dosis ontving zoals gespecificeerd in het ontwerp van de studie", aldus BioNTech en Pfizer in een verklaring.

Het Verenigd Koninkrijk wil tot twaalf weken wachten met de tweede prik zodat meer mensen hun eerste inenting kunnen krijgen. Denemarken besloot maandag om dezelfde reden tot zes weken te wachten met de tweede dosis. Volgens de directeur Søren Brostrøm van de Deense Nationale Gezondheidsautoriteit levert dat geen problemen op. Hij baseert zich op documenten van laboratoria. In het land zijn sinds 27 december bijna 47.000 mensen ingeënt met het vaccin van BioNTech en Pfizer.

Toediening tweede vaccin

Duitsland overweegt de toediening van het tweede vaccin uit te stellen. Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft een onafhankelijke commissie gevraagd om advies over de kwestie.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelt dat er maximaal 42 dagen mogen zitten tussen de eerste en tweede dosis. Die termijn moet worden gerespecteerd om volle bescherming te bieden, aldus het agentschap. Dit is onderdeel van de toelating van het vaccin in de EU, en die zou moeten worden aangepast als de termijn wordt opgerekt. Daarnaast zijn er meer klinische gegevens nodig.

Meer uit Gezond

Prijs voor onderzoek naar gezonder leven kinderen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Voedingswetenschapper Jaap Seidell van de Vrije Universiteit heeft een prijs gekregen voor zijn inspanningen voor een gezondere leefomgeving voor kinderen in Amsterdam. Deze Impact Award wordt eenmalig toegekend in het kader van Amsterdam 750 jaar.

12 uur geleden
Jansen roept op: geen staalslakken waar kinderen spelen

DEN HAAG (ANP) - Gebruik staalslakken niet op plekken waar kinderen spelen. Die oproep doet staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) "met klem" in een brief aan de Tweede Kamer. Bij kinderen bestaat de kans op "hand-mondcontact bij het buitenspelen". In de regels rond het materiaal is dat nog niet meegenomen.

1 dag geleden
Terugroepactie broodmix Holland & Barrett om schadelijke stoffen

AMSTERDAM (ANP) - Producent Holland & Barrett roept een bepaalde broodmix terug omdat er in het product mogelijk schadelijke stoffen zitten, meldt het bedrijf dinsdag. Het gaat om Schär Mix It Dunkel Rustico Broodmix in een verpakking van 1 kilogram.

1 dag geleden
Meer dan kwart van de jongvolwassenen rookt of vapet soms

DEN HAAG (ANP) - Ruim een kwart van de jonge volwassenen rookt weleens een sigaret of een elektronische sigaret. Dat is meer dan bij andere volwassenen, heeft statistiekbureau CBS uitgerekend.

1 dag geleden
Zorgakkoord nog niet rond om financiering

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.

5 dagen geleden
Nivel wil na fouten vaker 'alternatieve perspectieven' aanhoren

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.

6 dagen geleden
Voedingscentrum moet fors krimpen en stopt advies aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.

6 dagen geleden

Oh Oh...
Zo te zien gebruik je een adblocker.

We begrijpen je voorkeur om ZeelandNet bannervrij te bekijken. Maar ja, we zijn wel afhankelijk van advertenties om onze website rendabel te houden. Zo kun je o.a. nieuwsartikelen gratis blijven lezen.

Zou je willen overwegen ons te whitelisten, zodat we de content kunnen blijven bieden waarvoor je vandaag naar ZeelandNet kwam?

Dank je wel!